Podle onkologa Jana Vydry se s nádorem dá žít. „S některým i hodně dlouho“

4. únor 2020

Rakovina je obávaná diagnóza. Přesto existují nové léčebné metody i objevy, které dávají naději. V Blízkých setkáních o nich mluvil specialista Jan Vydra.

„Hezké je na onkologii to, že u ní pořád nastává pokrok. A je dobře viditelný.“ Optimismus je podle něj na místě. „S nádorem se dá žít. S některým i hodně dlouho,“ ujistil Jan Vydra moderátorku Terezu Kostkovou.

Mezi nejnadějnější metody léčby patří imunoterapie – využití vlastního imunitního systému. „Tady je důležité rané dětství. Tam se vytváří rozpoznávání, co je tělu vlastní a co cizí. A to je imunita.“ Podle Vydry se to s hygienou u dětí nemá přehánět.

Střevo určuje

Mamograf, vyšetření prsu, mamografický screenig, rakovina prsu, lékařka, pacientka, prevence. Ilustrační foto

„Souvislost se vznikem nádoru má to, jak máte osídlená střeva. Spousta bakterií žije ve střevech a právě složení těch bakterií je mírně odlišné u těch, co dobře překonávají rakovinu a u těch, co ji překonávají špatně.“

A dobrá zpráva: „My dnes umíme bakterie od té optimistické varianty přenést člověku, který má ty bakterie špatné.“   

Jaké jsou největší mýty? Co soudí o alternativních metodách léčby? Jaké to je s vývojem vakcíny?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.