Podle M. Baňkové je jistota v životě myši spojená s kvantovou mechanikou

2. prosinec 2010

Ve čtvrtek (2. prosince) byla hostem pořadu Setkání česká průkopnice net artu, spisovatelka a fotografka Markéta Baňková.

Nedávno představila svou prvotinu - knihu bajek pro dospělé a děti s názvem "Straka v říši entropie", ve které zvířata, hrdinové bajek, luští záhady existence a fungování světa. "Je to 9 bajek ze života, které popularizují fyziku. Učila jsem se jí naposledy ve škole a zájem o tento obor jsem příliš neměla. Ale s věkem zjišťuji, že fyzika se dnes dotýká každého." Název knihy vystihuje to, co svým čtenářům přináší: "Říše je ta pohádkovost, straka je představitelkou bajek a entropie, to je věda."

Nápad vznikl náhodou, když se rozhodla napsat pohádky pro svou malou dceru. "Chtěla jsem, aby vyprávění bylo i trochu poučné a zajímavé i pro dospělé. Vlastně jsem napsala rodinnou knihu." Bajka "Hrochovy slasti a strasti" např. vysvětluje humorným způsobem Archimédův zákon. Nejvíc se trápila s teorií relativity (bajka "Unáhlené sousto") a kvantovou mechanikou (povídka "Jistota v životě myši"). Tyto dvě jsou, podle ní, určené výlučně pro dospělé. "Zpočátku jsem měla velké pochybnosti, jestli já – nefyzik – se mám do psaní vůbec pouštět. Ohlasy jsou ale zatím velmi příznivé," svěřila se autorka, která si i sama nakreslila ilustrace. Několik lidí jí dokonce také ujišťovalo, že by stálo za to udělat z bajek animovaný film. Knihu konzultoval (a také pokřtil) astrofyzik Jiří Grygar, kterému se prý vyprávění velmi líbilo.

Markéta Bańková

Kromě psaní se M. Baňková věnuje net artu. "Je to úzká část výtvarného umění, která pracuje s internetem. Místo v galerii se práce vystavují na síti." První věc, kterou vytvořila ještě na výtvarné škole, byla webová kniha, ve které spojila zvuk a text. Nevoní sice tiskařskou černí, ale "také má něco do sebe. Dá se např. časem měnit. To v těch tištěných nelze," podotkla. Jeden z jejích hlavních projektů představuje virtuální mapa New Yorku (vznikla během autorčina pobytu v USA). Do této mapy lze kdykoli vstoupit na internetu a pohybovat se jejími různými znakovými vrstvami (fotografie, symboly, text). Vizuálně a umělecky zpracovala např. také webové stránky CNN. Internet je pro ní součástí každého dne a webové prohlížeče tím nejlepším kamarádem.

M. Baňková se v těchto dnech chystá na exkurzi do Evropské organizace pro jaderný výzkum (známá pod zkratkou CERN), se sídlem v Ženevě. "Velice se tam těším a jsem moc zvědavá na urychlovač částic, i když do tunelu nás asi nepustí." Možná to pro ní bude inspirací pro další knihu…

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru s Vladimírem Krocem.

autor: eh
Spustit audio