Podívejte se: Takto by mělo vypadat Kreativní centrum v káznici na Cejlu

V jednom křídle muzeum s pietním místem, v dalším ateliéry a multifunkční sál. Podoba bývalé káznice na Cejlu se má změnit.

Odborná porota vybrala vítěze architektonické soutěže o budoucí podobu takzvaného Kreativního centra. To má vzniknout v areálu bývalé káznice na ulici Cejl.

Na jeho výstavbu chce město získat evropské dotace, řádově několik stovek milionů korun. Projekt má ale také své odpůrce.

Vítěz se vypořádal s památkovou ochranou i pietou

Celkem odborná porota hodnotila sedm soutěžních návrhů, zvítězil ten od pražského ateliéru KAVA.

„Vítězný návrh maximálně využívá kapacitu budovy bývalé káznice, zároveň ale objekt přetváří citlivě a s ohledem na požadavky památkové péče,“ uvedl městský architekt Michal Sedláček, který byl jedním z členů odborné poroty.

Jedno nádvoří má být pietním místem, ze kterého se bude vcházet do muzea historie káznice. Připomene především totalitní režimy, tedy socialistický a nacistický, které se zapsaly do historie káznice krvavě. Součástí expozice budou i takzvané cely smrti, v kterých odsouzení trávili poslední hodiny a minuty před odchodem na věčnost a bývalé popraviště.

Druhé místo v architektonické soutěži obsadil návrh ateliéru SIAL autorů Jiřího Bučka, Andrease Dzikose a Jiřího Lukáše.

Další části rozlehlého areálu mají sloužit jako zázemí umělců. Kromě ateliérů, kavárny, zkušebny mají dělníci vybudovat i multifunkční sál.

Pamětníci varují před znevážením pietní hodnoty místa

Myšlenku kreativního centra kritizovali někteří pamětníci a historici. Podle nich zneváží pietní hodnotu místa, kam byli zavírání za socialismu političtí vězni. Poslední poprava se tam odehrála v roce 1952.

Třetí cenu získal návrh ateliéru 3H architecture a Ján Stempel. Autoři Katalin Csillag a Zsolt Gunther

Všechny tři oceněné návrhy počítají, že právě na tomto místě bude pietní místo. V jednom z návrhů dokonce architekti mysleli i na předláždění jednoho nádvoří betonovými kvádry, které by symbolizovaly postele vězňů.

Stavět se začne za dva roky

Dalším krokem teď bude zpracování projektové dokumentace. Pokud se městu podaří získat peníze z evropských fondů a to až 150 milionů korun. Přestavba začne v roce 2020.

Podle vedení města celý projekt za stovky milionů korun pomůže oživit celou lokalitu v okolí ulic Cejl a Bratislavská. Právě v Bratislavské ulici by řemeslníci měli dobudovat nový trakt kreativního centra, skrze který bude částečně vidět dovnitř areálu.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio

Související