Podepsáno! Hejtmanem Vysočiny bude Vítězslav Schrek, ANO míří patrně do opozice

7. říjen 2020 05:00

ODS a Starostové pro občany, Piráti, Lidovci, ČSSD a Starostové pro Vysočinu vytvoří většinu v krajském zastupitelstvu.

Zástupci pěti stran a hnutí podepsali koalici pro vedení kraje. Vítězné hnutí ANO skončí patrně v opozici.

Finální dohoda

K finální schůzce se zástupci politických stran a uskupení sešli v úterý o půl desáté večer v jihlavském sídle ODS. O hodinu a půl později před nimi ležela podepsaná finální verze memoranda o spolupráci.

„V tuto chvíli jsme dohodnuti na půdorysu té koalice, mohu také prozradit, že jsme dohodnuti, že ODS a Starostové pro občany budou mít pozici hejtmana,“ pronesl budoucí hejtman Vítězslav Schrek z ODS.

První náměstkyně pro Piráty

Pozici obsadí i přesto, že sdružení ODS a Starostů pro občany získalo ve volbách méně hlasů než Česká pirátská strana. Ti nakonec souhlasili s postem první náměstkyně pro jedničku z kandidátky Hanu Hajnovou.

„Viděli jsme vůli ostatních stran zapojit se do širšího konceptu. Četli jsme také zprávu od voličů, že mají nějakou preferenci a zájem, který my nepotřebujeme úplně blokovat. Pak jsme hledali různé varianty, jak jsme se dohodli.“

Po dvou zástupcích

Všechny strany budou mít v uvolněné krajské radě po dvou uvolněných zástupcích. Výjimkou je ČSSD. Sociální demokraté budou mít jednoho radního a jednoho uvolněného zastupitele.

Místa v radě se už dopředu vzdala jednička z kandidátky KDU-ČSL Vít Kaňkovský. „Máme několik kandidátů na uvolněné pozice, budeme o tom ještě jednat. Máme ve hře ještě kolegu Klementa, který je ve druhém kole senátních voleb. Počkáme tedy, ale v žádném případě nebudeme kumulovat funkce,“ řekl Vít Kaňkovský.

Kumulaci funkcí vyloučil i lídr Starostů pro Vysočinu, starosta Pacova Lukáš Vlček. Žádný z jejich šesti zvolených zastupitelů by neměl mít víc než jednu uvolněnou pozici. Všichni už teď ale mají jednu ve svých městech a obcích.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související