Pod Trumpovou zdí se podhrabeme, slibují Mexičané

V pohraničním mexickém městě Tijuana vyrostla čtyři metry vysoká kovová bariéra už v roce 1994. Táhne se od pobřeží Tichého oceánu až k východnímu předměstí Tijuany. „Tam končí těsně u bungalovu devětapadesátiletého Porfiria Hernándeze. Jeho sousedé prý žertují, že by měl mít jeho dům vyšší hodnotu, protože má z celého města nejhezčí výhled na Spojené státy,“ píší londýnské Timesy.

Právě tudy přecházejí do USA tisíce nelegálních migrantů. Americký prezident Donald Trump je chce zastavit „velkou, nádhernou zdí“ podél celé 3200 kilometrů dlouhé hranice mezi USA a Mexikem. Na té už teď stojí baréra delší než tisíc kilometrů. Paradoxně ji nechal postavit bývalý prezident Bill Clinton, manžel Trumpovy soupeřky z prezidentské volby.

Hernández řekl Timesům, že za 17 let, co tam bydlí, viděl přejít hranici desítky tisíc lidí. Nejčastěji to prý zkoušeli ve dne a mnozí bariéru ani neobcházeli. Snažili se ji přelézt nebo se podhrabat. Od začátku letošního roku ale tato aktivita ustala. „Týdně přijdou tak dva, tři, víc ne,“ říká Hernández. V Tijuaně se šušká, že americká pohraniční stráž přitvrdila. Dříve zadržené varovala a vracela domů, dnes prý zatýká. Zpomalení přílivu lidí do Spojených států ale neplatí jen pro Tijuanu, je to celostátní fenomén.

Dlouhá pouť za americkým snem

Od finanční krize v roce 2008 americký trh práce ztratil hodně ze své přitažlivosti a Mexičanů přichází stále méně. Dnes jich víc míří na jih než na sever. Podle statistik loni zadrželi „na čáře“ něco přes 400 tisíc lidí, což je nejméně od 70. let. Timesy píší, že ve Spojených státech žije více než 11 milionů ilegálních imigrantů, což jsou tři a půl procenta populace. Polovinu z nich tvoří Mexičané. Drtivá většina příchozích do USA dnes pochází ze střední Ameriky a z Haiti. Jen v Tijuaně jsou přihlášeny čtyři tisíce Haiťanů.

Jedním z nich je devětatřicetiletý Fabius Clement. S manželkou a 13letým synem bivakují v improvizovaných přístřešcích pro imigranty. Mají za sebou osm tisíc kilometrů dlouhou cestu lodí a na korbě náklaďáku z Brazílie. Nejprve putovali do Ria de Janeira, protože se říkalo, že olympiáda tam vytvoří prakticky neomezenou zaměstnanost. Tyto naděje se ale nenaplnily a rodina se teď upnula na snahu dostat se do USA. Nechtějí ovšem překročit hranici nelegálně, a tak čekají. „Vím, že je to teď složité,“ řekl deníku The Times Fabius. A přiznal, že rodina nemá žádný plán B, pokud cesta do Spojených států zůstane uzavřena.

Prezident Donald Trump sice slibuje, že nová zeď se už projektuje, v Tijuaně ale podobné výroky vyvolávají úsměšky. Velké části města ovládá drogový kartel Joaquína „El Chapa “ Guzmána, který byl v lednu vydán do USA. Gang vybudoval pod hranicí spoustu tunelů, vybavených dokonce osvětlením a ventilací. Loni v říjnu jeden z nich, dlouhý téměř půl kilometru, objevili poblíž tijuanského mezinárodního letiště.

Logo

Viceprezident mexické unie stavebních inženýrů Roberto Méndez Meza připouští, že zeď někoho odradí, rozhodně prý ale nepůjde o nepřekonatelnou překážku, i kdyby byla zapuštěna hluboko do země. „Když posunou základy do větší hloubky, kartely vyhloubí ještě hlubší tunely,“ řekl Timesům.

Miliardové náklady na stavbu

Náklady se přitom mohou vyšplhat do astronomických částek. Podle interního dokumentu amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost může bariéra stát více než 21 miliard dolarů, což je téměř dvakrát víc, než sliboval Trump. Stavba permanentní zdi v minulosti také narážela na environmentální legislativu. Nová administrativa se snaží na případné komplikace připravit.

Většina Mexičanů se podle Timesů necítí projektem zdi ani tolik dotčena, jako spíš znejistěna. Naopak neskrývaný hněv vyvolaly Trumpovy výroky, že za stavbu zdi zaplatí sami Mexičané. A když to nepůjde dobrovolně, uvalí prý USA dvacetiprocentní clo na mexický dovoz. Výsledkem by mohla být obchodní válka mezi Spojenými státy a jejich třetím největším obchodním partnerem.

„Za zeď platíme už dnes. Co stálo loni deset pesos, stojí teď třináct,“ stěžuje si Hernández. Hranice podle něj nemají smysl. „Všichni jsme děti boží. Měly by tam být jen jednoduché ukazatele, že tohle je naše a tohle už americké území,“ říká závěrem obyvatel Tijuany.

autor: rma
Spustit audio