Počty padlých vojáků vnímá ruská společnost velmi citlivě. Pro Kreml je to rizikový faktor, říká novinář Pazderka

Kdy se stal z herce Zelenského pravý lídr Ukrajinců? Jsou šance na sjednání příměří reálné? A co by mohlo přispět k ukončení konfliktu? Tomáš Pancíř se ptal šéfredaktora serveru Aktuálně.cz Josefa Pazderky, který je přímo na Ukrajině.

Jak velký vliv má na nasazení a odhodlání Ukrajinců jejich prezident Volodymyr Zelenskyj? Je zásadní, že zůstal na Ukrajině, publikuje informace o svých jednáních a natáčí videa?

Samozřejmě jde o velmi důležitou psychologickou vzpruhu – nevynechá chvíli, aby Ukrajincům znovu a znovu nevzkázal, že zůstává na místě, nikam neutíká a maximálně je podporuje. Jeho vzkazy jsou přenášeny po celé zemi i do zahraničí a jedná se o nesmírně silný a oceňovaný psychologický faktor. Zelenskyj určitě figuroval v nějakém původním kremelském plánu na rychlé přepadení země, při kterém Vladimir Putin a jeho okruh sázel na to, že Zelenskyj podobně jako Viktor Janukovyč v roce 2014 uteče ze země a stáhne se do bezpečí. On to neudělal a pro většinu Ukrajinců i mezinárodní společenství je velmi pozitivním překvapením.

Před dvěma a půl lety jste mluvil o určitých obavách, které ve vás vyvolávalo zvolení Volodymyra Zelenského ukrajinským prezidentem. Kdy se stal z herce Zelenského tento lídr bez otazníků?

Myslím si, že se to stalo opravdu až tváří v tvář bezprostřední ruské invazi. V prezidentském úřadě byl jako nováček vnímán velmi kontroverzně a rozpačitě, ale v poslední době – zejména v době ruského vpádu na Ukrajinu – se stal rozeným lídrem.

Dnes se očekávalo další jednání delegací Ruska a Ukrajiny v Bělorusku. Věříte, že diplomatická jednání mohou v blízké době válku ukončit?

Tady z místa to vůbec nedokážu odhadnout. Mohu jen říct, že většina Ukrajinců tomu nevěří a podobné signály vysílá také jejich prezident. Ten říká, že pokud Rusko takhle masivně zaútočilo na Ukrajinu, má Putin pravděpodobně jasný plán zemi dostat na lopatky. Zelenskyj ale také ujišťuje, že to se nikdy nestane. Je otázka, zda Rusko postupně začnou dobíhat ekonomické sankce, které už nyní tamní společnost velmi silně bolí. Myslím, že mírová jednání jsou zatím spíše jen pro forma, takové oťukávání prostoru, který by se do budoucna mohl otevřít pro něco zásadnějšího.

V neděli jste ve své analýze pro Aktuálně.cz psal o tom, že situaci ze strany Ruska může změnit, když se z Ukrajiny začnou vracet rakve s mrtvými vojáky. Včera ruské úřady poprvé publikovaly data o počtech mrtvých Rusů, byť jsou ta čísla výrazně nižší, než o jakých referuje ukrajinská strana. Může to být náznak nějakého zásadnějšího posunu?

Jsem přesvědčen, že v momentě, kdy by z Ukrajiny přijížděly do Ruska rakve s mrtvými těly vojáků ve větším počtu, vytvoří to společně s ekonomickými sankcemi velice silný tlak na Kreml, aby situaci začal tlumit a přešel k nějaké formě diplomatického jednání. Je to věc, kterou ruská společnost vnímá velmi citlivě. Pokud Rusové nyní připouští 450 padlých vojáků, pak je to téměř polovina toho, co ztratili v posledních letech. Číslo z ukrajinské strany hovoří o 4 500 padlých, což je obrovské dilema pro všechny novináře, protože tuto informaci nelze nijak ověřit. Je ale nepochybné, že Rusové o své vojáky přicházejí a jde o jeden z rizikových faktorů, který Kreml sleduje velmi pečlivě.

Jak vypadá situace přímo na místě? A vstřebali už Ukrajinci šok z toho, že se hrozba ruské invaze stala skutečností? Poslechněte si celý rozhovor Tomáše Pancíře s Josefem Pazderkou.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Související