Počty nakažených covidem-19 v Česku rostou. Test zdarma můžete stále podstoupit pouze se žádankou od lékaře

11. červenec 2022

Covid-19 v Česku znovu sílí. V pátek zdravotníci nemoc potvrdili víc než 1800 pacientům. Začátkem června jich přitom bylo obvykle kolem čtyř stovek. Příznaky a taky prevence před dovolenou v zahraničí lidi opět přivádí na odběrová místa, aby si nechali udělat PCR test. 

V areálu strakonické nemocnice se u odběrového centra žádná fronta netvoří, obvykle sem každý den chodí kolem dvaceti zájemců. „I když zájem lidí extrémně nenarůstá, evidují místní laboratoře pozitivitu zhruba kolem padesáti procent,“ přibližuje redaktorka Kristýna Barchini. To potvrzují i výsledky z dalších krajských nemocnic.

Nejvíc se nákaza momentálně šíří v hlavním městě. O značné virové náloži svědčí nejen značná pozitivita testů, ale třeba i analýzy odpadních vod v Praze. Podle expertů z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) ukazují mimořádně strmý nárůst viru, přesahující nejvyšší hodnoty z předchozích vrcholů epidemie.

Čtěte také

Pražský magistrát a hygienická stanice hlavního města doporučily nošení respirátorů návštěvám v domovech pro seniory. Praha zároveň podle radní Johnové připravuje v domovech pro seniory očkování zájemců druhou posilující dávkou vakcíny proti covidu-19.

Vakcinaci seniorů starších 60 let další posilující dávkou doporučily ve společném prohlášení také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Dosud doporučení platilo pro lidi nad 80 let. Denní přírůstky nakažených v Evropě se v červnu ztrojnásobily. Nejvyšší čísla vykazují například Portugalsko, Francie, Německo či Rakousko.

Až desetkrát nakažlivější

Za současným nárůstem jsou podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nakažlivější subvarianty BA.4 nebo BA.5 koronaviru omikron. Nemají sice horší průběh onemocnění, proti původní variantě z čínského Wu-chanu jsou ale víc než desetkrát nakažlivější.

Podle ministerstva zdravotnictví bude nakažených kvůli nakažlivějším subvariantám viru přibývat ještě několik týdnů. Neplánuje ale opatření proti šíření nákazy, protože se neplní nemocnice a zejména jednotky intenzivní péče. K pondělku je s covidem hospitalizováno v celém Česku 222 lidí.

Chcete se nechat otestovat?

  • Od 5. května nejsou preventivní testy hrazeny ze zdravotního pojištění, a to ani PCR, ani antigenní testy. 
  • Nadále lze zdarma (hrazen zdravotní pojišťovnou) postoupit diagnostický PCR test, a to v případě, že váš lékař zhodnotí zdravotní stav a vystaví vám žádanku.
  • Přehled odběrových míst najdete na webu testovani.uzis.cz.
  • Certifikát k provedenému testu lze stáhnout na portálu ocko.uzis.cz.

Zdroj: Covid portál

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související