Počty hospitalizovaných kopírují loňský říjen. Nemocnicím začínají chybět lůžkové kapacity i personál

Tisíce nově hospitalizovaných lidí s covidem a zásadní omezování plánovaných zákroků. Takové jsou vyhlídky nemocnic na příštích čtrnáct dní. Vyplývá to z informací Národního dispečinku lůžkové péče. Statistici navíc očekávají další zhoršování situace. Tento týden může přibýt za den nejvíc pozitivních od začátku pandemie.

Situace v nemocnicích se stále zhoršuje. O víkendu počet covidových pacientů na jednotkách intenzivní péče poprvé tento podzim stoupl na patnáct procent celkové kapacity. Navíc dál poroste, takže nemocnice budou muset výrazněji omezovat plánované zákroky.

Krize zdravotníků

K omezování takzvané elektivní péče už musely přistoupit nemocnice ve většině krajů. V Olomouckém kraji omezily plánované zákroky na polovinu všechny nemocnice. V Moravskoslezském kraji taky asi padesát procent. Na jižní Moravě je omezování ještě výraznější. Navíc ve většině krajů v Česku chybí nemocniční personál.

Ve středních Čechách upozorňují, že zdravotníci trpí po náročné jarní vlně vyhořením. A v Pardubickém kraji varují, že při dalším zhoršování už nebudou situaci schopni zvládat vlastními silami.

Čtěte také

Situace v nemocnicích se bude velmi pravděpodobně dál zhoršovat, Ústav zdravotnických informací a statistiky predikuje, že v nemocnicích může přibýt více než 4,5 tisíce nových pacientů s covidem.

Počty hospitalizovaných v tuto chvíli kopírují situaci druhé půlky října loňského roku. Tehdy začaly počty lidí v nemocnicích velmi rychle přibývat. To samé čekají statistici i letos, vývoj by měl následovat vysoce rizikový scénář.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související