Pocta Miroslavu Zikmundovi. Rádio Retro uvádí desítky let nevysílané pásky H+Z

10. květen 2019

Ke 100. narozeninám Miroslava Zikmunda připravil digitální stream Českého rozhlasu desítky hodin historických zvukových záznamů. A to nejen z vlastního archivu, ale i z fondu magnetofonových pásků, které si Zikmund s Hanzelkou nechali přetáčet pro vlastní potřebu.

„Především bychom rádi poděkovali Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které se stará o archiv Miroslava Zikmunda a umožnilo využití soukromých pásků pro vysílání Rádia Retro,“ říká ředitel Programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček. „Nad těmi nově digitalizovanými pásky si člověk znovu uvědomí, jaký kus práce Hanzelka se Zikmundem udělali. Chceme jim tímto výběrem 28 hodin dokumentů vzdát poctu, už proto, že rozhlas byl svého času hlavním popularizátorem jejich reportáží.“


Rádio Retro „Pocta Miroslavu Zikmundovi“ se vysílá od 10. května 2019. Poslouchejte ho na webu rozhlas.cz, na Play.cz nebo v pozemním digitálním vysílání DAB+. Několik vzácných snímků si můžete trvale přehrát v Audioarchivu.

Vydejte se na expedici

Rádio Retro uvádí tři dochované ukázky pořadů vzniklých během první expedice (1947–1950) a přidává reprezentativní průřez reportážemi z expedice druhé (1959–1964), kdy se s H+Z můžete zúčastnit likvidace požáru plynového vrtu v Albánii, poznávat s nimi tehdejšíma očima Sýrii, Irák, Turecko, ale taky Cejlon, k němuž měli specifický vztah.

Čtěte také

„Tohle vysílání je taky příležitost připomenout důležitou osobnost, bez které by dost možná nebyla sláva H+Z taková, jaká byla – režiséra a interpreta reportáží Karla Pecha. Právě on jednak využíval terénní nahrávky v kombinaci s texty H+Z, ale vytvářel specifický tvar jakési dramatizované reportáže, která byla mimořádně atraktivní. Tahle poutavost mnoha pořadům vydržela dodnes,“ poukazuje na kvality tehdejších relací Hanzelky a Zikmunda dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý.

Exkluzivně jen v Rádiu Retro

Programová skladba částečně respektuje časovou osu, ale zastavuje se s využitím mladších nahrávek u některých konkrétních témat a vzpomínek. Karel Oujezdský třeba natáčel s oběma cestovali o fotografování. Dagmar Misařová měla možnost vydat se na místo, kde H+Z trénovali na Afriku. Marek Janáč zachytil Miroslava Zikmunda v jeho domě ve Zlíně. Káva u Kische z roku 1990 připomene, co si mysleli Hanzelka se Zikmundem po sametové revoluci a záznam aktivu KSČ v Gottwaldově z roku 1968 zase přiblíží názory obou protagonistů v době tzv. Pražského jara 68.

Pocta Miroslavu Zikmundovi

Některé nahrávky komentují, případně o svých setkáních s Miroslavem Zikmundem pak exkluzivně pro Rádio Retro vyprávějí cestovatelé Petr Horký a Miroslav Náplava, rozhlasoví moderátoři Lucie Výborná nebo Vladimír Kroc. Nejmladším snímkem hlasu Miroslava Zikmunda jsou jeho úvahy o výrazných epochách naší moderní historie z roku 2014.

Videopřenos z narozeninového večera

Během slavnostního večera ke 100. narozeninám pana Zikmunda byly vyhlášeny nejlepší cestovatelské reportáže a cestopisy. Ceny Hanzelky a Zikmunda uváděli Zdeňka Žádníková-Volencová a Vladimír Kroc, v programu vystoupili Tomáš Klus, Tamara Klusová, Ivan Hlas Trio a bubenická skupina Tam Tam Batucada. Podívejte se na videozáznam.

Spustit audio