Pobrexitová dohoda má ještě šanci. Británie prý nabídla ústupky v rybolovu, píše The Guardian

22. prosinec 2020

Downing street nabízí Bruselu kompromisní návrh řešení ohledně rybolovu. Mohl by prý odblokovat jednání o brexitu. Píše o tom deník Guardian. Svitla tak naděje, že by se dohodu přece jen mohlo podařit uzavřít do Vánoc.

Podle unijních zdrojů Britové upravili svůj požadavek na snížení úlovků unijních rybářů v britských vodách z původních 60 procent na 35 procent. Premiér Boris Johnson údajně také odsouhlasil pětileté období, během kterého by se na nová pravidla postupně přecházelo.

Čtěte také

Britská strana nechtěla záležitost komentovat. Diplomaté z členských zemí, kterých se sporná otázka rybolovu týká, byli ještě v pondělí večer skeptičtí. Ani Londýnem navržený kompromis podle nich možná nebude pro Brusel přijatelný. Shodli se ale na tom, že by skutečně mohl otevřít cestu dalším konstruktivním jednáním, píše Guardian.

Balík pro americkou ekonomiku

Americký Kongres schválil balík ekonomické pomoci pro zemi ve výši 900 miliard dolarů, píše Washington Post. Podle deníku odráží přijetí takového opatření rostoucí neklid Washingtonu kvůli zvyšujícímu se počtu obětí a nakažených covidem-19 a také kvůli zpomalující americké ekonomice.

Čtěte také

Jde o druhý největší stimulační balíček v americké historii, připomíná Washington Post. Je ale otázka, jestli to bude stačit. Analytici poukazují hlavně na fakt, že část této vládní pomoci má skončit už v březnu. Varují proto, že příští rok bude dost možná nutné nalít do americké ekonomiky další peníze.

Na druhé straně se ale většina ze 14 ekonomů, které Washington Post oslovil, domnívá, že schválený záchranný balík dokáže zabránit dalšímu poklesu americké ekonomiky v následujících měsících. Vakcína by tou dobou měla být dostupná velké části populace, což by mělo umožnit otevřít restaurace a znovu nastartovat cestovní ruch. Právě tato odvětví patří mezi nejvíce zasažená, píše deník.

Špehovaní novináři

Víc než 30 novinářů katarské Al Jazzery někdo letos špehoval. Prostředkem ke sledování měl být podle katarské stanice pokročilý spyware od izraelské firmy. Stopy prý vedou k vládám Saudské Arábie a Spojených arabských emirátů.

Čtěte také

Zprávu o použití izraelského spywaru zveřejnili odborníci z torontské univerzity. Software podle nich infikoval mobilní telefony novinářů, produkčních, moderátorů i vedoucích pracovníků Al Jazeery. Jeden z napadených žurnalistů popsal, že vyšetřování začalo, když začal dostávat výhružky. Ty přišly na telefon, ze kterého se předtím pracovně volalo na ministerstva Spojených arabských emirátů.

Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt uvalily v roce 2017 na Katar diplomatické, obchodní a cestovní restrikce. Obvinily Dauhá z podpory terorismu kvůli vazbám na Írán, které prý byly až příliš těsné. Jednou z podmínek pro obnovení vztahů bylo zrušení stanice Al Jazeera. Podrobnosti o špehování novinářů najdete na jejím webu.

 Více si poslechněte v přehledu zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.