Po zvolení Ondráčka dostal Babiš stopku a už populisticky couvá, tvrdí místopředsedkyně ODS

5. březen 2018

V jedenácti českých městech se mají v pondělí v podvečer konat protestní shromáždění proti zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Organizátoři očekávají účast desítek tisíc lidí, budou se také podepisovat petice za novou volbu předsedy komise. „To, že je do čela této komise zvolen člověk, který mlátil lidi v roce 1989, je za hranou,“ říká první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Zároveň kritizuje i fakt, že KSČM navzdory svému špatnému volebnímu výsledku ve Sněmovně získala více funkcí než strany někdejšího Demokratického bloku, které dohromady reprezentovaly přes 27 procent voličů.


Komunisté pro nás nejsou přijatelní v žádných funkcích. Nikdy jsme s nimi nespolupracovali a nadále nebudeme.Alexandra Udženija

„To komunistům umožnilo hnutí ANO, tady ale premiér Andrej Babiš dostal stopku a vidí, že si nemůže dovolit vše. A už populisticky couvá,“ hodnotí Udženija Babišovo prohlášení, že podpoří, nebo sám navrhne Ondráčkovo odvolání. Podle ní tak učinil na výzvu ODS.

Nepodcenila ale páteční hlasování opozice, které chybělo několik poslanců a Ondráček byl nakonec zvolen o jediný hlas? „Z pětadvaceti poslanců ODS chyběli dva. Jeden byl na operaci a stále je v nemocnici, druhý byl řádně vypárován poslancem z ANO. Jde to za jinými demokratickými stranami,“ zdůrazňuje Udženija.


Tady jste slyšeli paní Udženiji, jaká je demokratka. Ona nebude někoho volit, protože má jiný názor. Není demokratem ten, kdo za názory odsuzuje a nerespektuje je.Vojtěch Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip odmítá tvrzení, že by jeho strana měla ve Sněmovně funkce navíc. „Kontrolních orgánů je osm a po jednom si je rozdělily všechny politické strany. Komise pro kontrolu GIBS je jedna z nejméně kontroverzních. Nebo snad chcete, abychom byli v komisi pro kontrolu BIS?“ ptá se Filip.

Babišovo prohlášení vidí jako projev jeho svobodné vůle. „Každý si udělá vlastní názor na to, když někdo něco odhlasuje, pak se lekne a začne hlasovat jinak. Někteří jsou silné povahy, nebojí se diskutovat a dokáží akceptovat jiný názor. A pak jsou lidé, kteří prostě uhnou. To je každého věc,“ soudí Filip.

autor: vlk
Spustit audio