Po vraždě ruského velvyslance chce Putin posílit boj proti teroru

20. prosinec 2016

Ruský prezident Vladimir Putin označil pondělní vraždu ruského velvyslance v Turecku za provokaci. Útočník zastřelil ruského diplomata Andreje Karlova v jedné galerii v centru Ankary. Jak uvádí list Moscow Times. Putin o tom jednal s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, šéfem Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexandrem Bortnikovem a ředitelem civilní zahraniční rozvědky (SVR) Sergejem Naryškinem.

Ruský prezident řekl, že cílem útočníka bylo narušit normalizaci rusko-tureckých vztahů i mírový proces v Sýrii, kde se Rusko, Turecko, Írán a další země snaží ukončit občanskou válku. „Můžeme na to reagovat jediným způsobem, zintenzivnit boj proti teroru. A zločinci to pocítí,“ řekl ruský prezident Putin.


Můžeme na to reagovat jediným způsobem, zintenzivnit boj proti teroru. A zločinci to pocítí.Vladimir Putin

Deník Moscow Times si všímá, že Putin nebyl prvním ruským politikem, který v souvislosti s pondělní vraždou ruského velvyslance Karlova použil slovo „provokace.“ Stejně se předtím vyjádřil pravicový nacionalista Vladimir Žirinovskij. Z útoku obvinil Západ.

Jak Moscow Times uvádí, někteří analytici na sociálních sítích píší, že Moskva a Ankara zřejmě budou usilovat o to, aby pondělní vražda rusko-turecké vztahy nenarušila. Proto podle některých názorů možná začnou přičítat část viny administrativě odcházejícího amerického prezidenta Baracka Obamy. Důvodem je fakt, že ve Spojených státech žije duchovní Fetullah Güllen, kterého Ankara obviňuje z červencového pokusu o puč. Güllen to popírá.

Útočníkem byl policista

Turecký deník Hürryiet píše, že v Ankaře podle úřadů střílel dva-a-dvacetiletý policista Mevlüt Mert Altıntaş U policie prý působil dva a půl roku. Předtím absolvoval policejní školu v Izmiru. Uvedl to turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Dodal, že při atentátu utrpěli zranění tři další lidé. Jeden z nich už je údajně z nemocnice doma. Ministr Soylu také prohlásil, že policie útočníka „zneškodnila.“ A deník Hürryiet připojuje další podrobnosti.

Ankarský zpravodaj listu uvádí, že atentátník nejprve vystřelil do vzduchu a pak ruského diplomata zasáhl do zad. Podruhé na Karlova vystřelil v době, kdy byla výstavní síň evakuována. Při útoku údajně křičel: „To je za Aleppo! Za Sýrii! Když nejsou v bezpečí naši bratři, nebudete ani vy!“ A turecký deník se odvolává na videozáznam, který zveřejnil nizozemský server nos.nl. Turecké úřady mezitím ve městě Söke / na západě země zadržely útočníkovu matku a sestru. Informuje o tom stanice CNN Türk.

Hürriet se dále rozepisuje o reakci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Vraždu ruského velvyslance Karlova odsoudil jako hanebný čin. I Erdogan mluví o otevřené provokaci s cílem poškodit turecko-ruské vztahy. Informoval také o tom, že už se s ruským prezidentem Putinem dohodli o vzniku společné vyšetřovací komise. Turecko také podle Erdogana zpřísní ostrahu ruských diplomatických objektů a jejich zaměstnanců.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu se ke Karlovově vraždě vyjádřil v Moskvě. Přiletěl tam na schůzku o Sýrii, které se účastní i ministři zahraničí Ruska a Íránu, Sergej Lavrov a Džavád Zaríf. Çavuşoğlu podle svých slov vnímá pondělní atentát nejen jako útok na Karlova, ale také na Turecko a Rusko. „Takový zbabělý čin naše vzájemné vztahy nenaruší,“ řekl turecký ministr zahraničí.

Tragédie rusko-turecké vztahy nepoznamená

V podobném duchu se vyslovil předseda výboru ruské Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Leonid Sluckij. Řekl, že žádné ochlazení rusko-tureckých vztahů nenastane, bez ohledu na to, jak moc si to přejí nepřátelé v Ankaře i na Západě. „Nic takového se nestane. Na některé věci máme odlišné názory. Ale ta strašná tragédie naše vzájemné vztahy nepoznamená,“ řekl podle BBC předseda poslaneckého výboru pro mezinárodní záležitosti Sluckij.

Logo

Turecký deník Hürryiet si také všímá některých dalších reakcí: Karlovovu vraždu ostře odsoudil americký velvyslanec v Turecku John Bass. Americký ministr zahraničí John Kerry zároveň vyjádřil soustrast Karlovovým příbuzným i Rusku. Dodal, že Spojené státy jsou připraveny pomoci s vyšetřováním atentátu. „Byl to útok na právo všech diplomatů reprezentovat své země na celém světě,“ uvedl americký ministr zahraničí.

Podobně se na sociální síti Twitter vyjádřili i britský ministr zahraničí Boris Johnson a generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

autoři: hbe , rer
Spustit audio