Po sto letech se k Římu vrátili vlci. Přišli ze severu, živí se divokými prasaty

26. září 2017

Symbolem Říma je vlčice, která kojí bratry Romula a Rema. Evropská média nejen proto zaujalo, že poprvé za více než století byli na předměstí Říma spatření vlci. Například britský deník Daily Telegraph píše, že skryté kamery zachytily vlky v přírodní rezervaci Castel di Guido nedaleko mezinárodního letiště Leonarda da Vinciho a rušného tříproudého okruhu kolem italské metropole. Objektivy zachytily dvojici dospívajících mláďat při pití z vodní jímky a při průchodu nízkým lesním porostem.

Britský list uvádí, že zmíněná přírodní rezervace je největší v Římě a okolí a stará se o ni Italská liga na ochranu ptáků. Biologové se domnívají, že tam žijí nejméně dva dospívající vlci a dva dospělí, jednoho z nich vědci překřtili na Romula. Profesorka Alessia De Lorenzisová, která vlky sleduje, Daily Telegraphu řekla, že návrat vlků odborníky velmi potěšil. Příchod zvířat prý neohrožuje dobytek. Rozbor vlčích výkalů prokázal, že se živí jen divokými prasaty, kterých je na italském venkově velké množství.

Itálie o vlky málem přišla

De Lorenzisová uvedla, že vlci se do okolí hlavního města dostali zřejmě ze severu Itálie, z oblasti kolem jezera Bracciano. Tam podle ní vlci vždycky žili, i když jim dřív hrozilo vyhynutí. Britské noviny připomínají, že zabíjet vlky bylo v Itálii povolené až do začátku 70. let a to snížilo jejich počet jen na asi stovku jedinců. Od roku 1971 ale začali být chránění a jejich počet se stabilizoval. Momentálně v Itálii žije 1500 až 2000 těchto zvířat, nejvíc v Apeninách a také v Alpách poblíž hranice s Francií.

Jejich přechody této hranice v posledních letech vyvolaly stížnosti francouzských farmářů a pastevců, kteří si stěžují na zabíjení ovcí. Ve Francii se pak už vlci přestěhovali do výše položených oblastí, hlavně do pohoří Jura a Vogézy a objevují se i zprávy o jejich výskytu ve venkovských oblastech u Paříže. Ochránci přírody se snaží, aby se vlci, spolu s medvědy a rysy, vrátili také do Británie, dočteme se na závěr článku v deníku Daily Telegraph.

autor: mam
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.