Po prezidentských volbách se v USA šíří strach z útoků na menšiny

15. listopad 2016

Ve Spojených státech po zvolení Donalda Trumpa prezidentem přibývá zpráv o trestných činech motivovaných nenávistí. Píše o tom izraelský deník Haaretz. Jak dodává, nevládní organizace Southern Poverty Law Center, která se zaměřuje na boj proti intoleranci, během pár dní po volbách zaznamenala více než 250 takových útoků. To je více případů než během celého půl roku.

Heidi Beirichová, vede projekt, jehož cílem je mapovat extremistické skupiny. Jak říká, Trump dodal kuráž lidem, kteří mají nenávistné myšlenky vůči části populace. Tím, že během předvolební kampaně veřejně vyjadřoval xenofobní a rasistické názory, dal zapravdu lidem, kteří takové myšlenky mají. Mnoho incidentů z dnešní doby mají na svědomí Trumpovi stoupenci,“ tvrdí Beirichová.


Šestnáctiletý mladík z židovské ortodoxní rodiny a jeho kamarád si dva dny po volbách objednali taxi. Řidič jim řekl, že ví, co byl Hitler zač, a že Trump je nový Hitler. Proto by se prý Židé měli sbalit a odejít.Haaretz, izraelský deník.

A pokračuje, že Trump svými rasistickými, sexistickými a antisemitskými poznámkami a narážkami, obrazně řečeno, uvolnil stavidla rasismu, který byl ukrytý kdesi hluboko pod povrchem americké kultury. L čemu to vedlo? Rasismus je náhle akceptovatelný, může se vyjadřovat, píše autorka článku v izraelském deníku Haaretz. A dodává, že útoky z nenávisti se začaly objevovat hned po vyhlášení výsledků voleb. Například krátce po uzavření volebních místností ve Filadelfii vandalové posprejovali výlohy jednoho z obchodů hákovými kříži a nápisem „Sieg Heil 2016“. A takových míst je po celé zemi spousta.

Nápisy s vyhrůžkami se objevují v kyberprostoru, na školách, v internátech i v ulicích. Zatímco pachatelé nenávistných činů dosud cílili na náboženské a etnické skupiny jako jsou Arabové, muslimové nebo Jihoameričané, po Trumpově vítězství a jeho dřívějších antisemitských narážkách se teď setkáváme se specifickými urážkami židovského obyvatelstva. Příklad za všechny –16letý mladík z židovské ortodoxní rodiny a jeho kamarád si dva dny po volbách objednali taxi. Řidič jim řekl, že ví, co byl Hitler zač, a že Trump je nový Hitler. Proto by se prý Židé měli sbalit a odejít, píše se v deníku Haaretz.

Hra se změnila, volají výhružné hlasy

A autorka článku uvádí další příklady projevů nenávisti na sociální síti Twitter. DeDe Jacobs Komisarová, fundraiser divadelní společnosti z Massachussetts vyjádřila na Twitteru solidaritu muslimce, která se obává o bezpečnost menšin po Trumpově zvolení. Jako odpověď se jí vrátila nenávistná vyjádření typu „hra se změnila, teď máme věci pod kontrolou my“ nebo „zasloužíš si být zplynovaná“.

Americká vlajka za plotem

Autorka k nenávistným komentářům říká, že většina Židů v Americe nemá pocit, že by se situace mohla zhoršit. Ale sám Trump lidi podle ní od podobných projevů neodrazuje. Američtí židé by proto neměli být naivní. Na to jako jedna z prvních upozorňovala i americká nezisková organizace Liga proti hanobení. A ředitel jejího Centra pro extremismus Oren Segal potvrzuje, že množství nahlášených nenávistných činů je nebývalé. „Po volební kampani vidíme více případů, které vyvolávají strach. Letošní prezidentská kampaň byla jedna dlouhá událost, která tyto činy vytvářela“, říká Segal.

Trumpovo srdce s nenávistnými výroky

Deník Haaretz informuje i o nenávistném nápise, který se objevil ve sprchách studentské koleje v New Yorku. 19letá studentka jednoho rána objevila ve sprchách nápisy, na kterých stála hesla „Islámský stát volá – muslimové můžou odejít!“ a „Pryč s negry!“. Tyto nápisy byly lemovány slovem TRUMP ve tvaru srdce. Segal k tomu dodává, že Trump by se měl veřejně distancovat od všech nenávistných činů, které jsou páchány ve jménu nového prezidenta. To ale zatím neudělal, píše deník Haaretz.

Podobného názoru jako je Segal jsou i některá americká média. Například deník Miami Herald uvádí: „Trump po zvolení vyjádřil přání, že chce sjednotit Spojené státy. Tak to dokažte, pane Trumpe!“ vyzývá autor článku zvoleného prezidenta a pokračuje: „Aktuální otázka už není to, jestli Trump dokáže vyhrát, ale jestli dokáže vést svou zemi. Vyvolal obrovskou vlnu nedůvěry a nepřátelství. Pokud chce Ameriku opravdu sjednotit, je jasné, co pro to musí udělat. Ale stále si nemůžeme být jisti, jestli Trump chce opravdu sjednocovat.“

autor: rer
Spustit audio