Po elektrostimulaci můžeme vědomě řídit své sny

28. květen 2014

Když se nám ve spánku zdá nějaký sen, dochází k tomu většinou v noci a bez našeho aktivního přičinění. Vědomí je přitom vypnuté. Někteří lidé však mají schopnost zažít tak zvané lucidní snění, při kterém zcela vědomě řídí průběh svého snu.

Američtí a němečtí vědci nyní zjistili, že tyto jasné sny mohou být vyvolány také elektrickou stimulací. Uvádí to odborný časopis Nature Neuroscience, na který se ve svém příspěvku odvolává rozhlasová stanice Deutschlandradio.

Badatelé provedli následující experiment: 15 žen a 12 mužů, kteří do té doby nikdy nezažili lucidní snění, vystavili elektrickým impulsům. Po dobu několika dnů musely tyto pokusné osoby nocovat ve spánkové laboratoři, a zatímco spaly, byly napojeny na elektrody.

Ve chvíli, kdy se účastníci pokusu dostali do fáze spánku zvané jako REM, ve které se zdají sny, dostali elektrické impulsy v rozdílných frekvencích. Po probuzení probandi uváděli, že byli během spánku schopni vědomě řídit své sny. Většinou se jim to podařilo, když byli pod elektrickými impulsy v rozsahu od 25 do 40 hertzů.

Čtěte také

V čem může být toto zjištění prospěšné v praxi? Podle vědců by mohlo pomoci lidem, kteří trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Takoví pacienti často trápí noční můry. Za pomocí lucidního snění by mohli převzít aktivní úlohu ve své noční můře, mohli by změnit její průběh a přetvořit ji v normální sen.

Nejnovější poznatky amerických a německých odborníků by navíc mohly pomoci sportovcům. Ti by v lucidních snech mohli trénovat určité pohyby a rychleji si je tak osvojit. Tolik článek z časopisu Nature Neuroscience, citovaný rozhlasovou stanicí Deutschlandradio.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.