Po době evropské integrace budeme svědky evropské desintegrace, říká Jiří Přibáň

16. červen 2016

Přesně za týden nastane den D pro Británii i pro celou Evropu: Britové v referendu rozhodnou, zda setrvají v Evropské unii, nebo z osmadvacítky odejdou. Jde o zkoušku tradice britské demokracie?

Nejnovější průzkumy veřejného mínění z tohoto týdne naznačují, že převažují příznivci tzv. brexitu, tedy odchodu Velké Británie z Evropské unie. Podle hosta Interview Plus, profesora právní filozofie a sociologie na Cardiff University Jiřího Přibáně, je ale třeba brát průzkumy s rezervou.

„Musíme mít na paměti, jak podstatně se mýlily průzkumy veřejného mínění před loňskými parlamentními volbami, kdy všechny agentury s výjimkou jediné předpovídaly rozdělený parlament a nakonec došlo k tomu, že zvítězili konzervativci, byť těsnou většinou,“ připomíná profesor Přibáň.

Elity selhaly


My se nemůžeme nechat mýlit, protože i brexit nám ukazuje možnost, že se skutečně zlomí definitivně určitý politický vývoj, určitá politická kultura, a že po době evropské integrace budeme svědky najednou evropské desintegrace, a ta desintegrace nebude mírná, vyjednaná diplomaticky, pokojná, tak desintegrace bude probíhat právě pod diktátem vyostřených politických a populistických argumentů. To není jenom nějaká povrchní kritika populismu. Populismus do demokracie patří, ale nikdy v ní nesmí převážit a stát se jedním politickým stylem, a my jsme najednou svědky toho, jak ten nový populismus doslova válcuje klasický demokratický model. JIŘÍ PŘIBÁŇ

Tábor nerozhodnutých voličů je podle Přibáně stále poměrně značný – 11 až 15 %. Především jsme svědky velmi opožděné, velmi zdlouhavé a váhavé mobilizace voličů Labouristické strany. Profesor Přibáň si myslí, že obě strany – Labouristická i Konzervativní – ztratily své tradiční voliče.

„Británie není imunní vůči tomu, co se děje po celé Evropě, a dokonce po celém světě, tedy toho úpadku tradičních velkých politických stran a nástupu nového populismu, který se definuje proti politickým elitám. Je třeba říct, že politické elity, jak britské tak evropské, selhaly, a toto referendum je koneckonců protest proti jak britským, tak evropským elitám,“ konstatuje Přibáň.

Jak je možné, že na nárůst populistických stran nedokáže reagovat současný establishment? „Protože politika nedokáže vyřešit všechny sociální problémy a populisté si dopřávají toho falešného luxusu, kdy za prvé říkají, že všechno vyřeší tím, že dokáží ten systém přeorganizovat, a za druhé populisté říkají tomu běžnému voliči: nikdo vás nemá rád, ale já vás mám rád takového, jaký jste, s vašimi předsudky, s tím, jak se chováte, a já jsem váš člověk.“

Imigrace: strašák, který funguje

Podle expertů se přívržencům tzv. brexitu vyplácí taktika soustředit se na problematiku imigrace, což potvrzuje i Přibáň příkladem rozhovoru Borise Johnsona pro BBC. Podle Přibáně je to strašák, který funguje. Debata o imigraci ve Velké Británii se zásadně liší oproti debatě v kontinentální Evropě nebo České republice.

„Nikdo do té debaty nezatahuje téma etnicity nebo náboženství. To, že tady máte nejvyšší ústavní činitele v České republice nebo na Slovensku, kteří straší a vidí v každém muslimovi islamistického teroristu, to opravdu v Británii nelze. Stejně tak nelze v Británii tu debatu o imigraci vést tak, že jednu etnicitu chcete a druhou nechcete, ale ta debata se skutečně vede v rámci ekonomické rozpravy o tom, jestli imigrace škodí nebo neškodí národní ekonomice.“

Jak se promění britská společnost po oznámení výsledků referenda? A jak Evropská unie a samotná Evropa? Poslechněte si celý záznam Interview Plus. Najdete ho v článku nebo v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio