Po astrolozích zůstávají zruinované životy, říká předseda Českého klubu skeptiků

1. duben 2016

Udílení cen Českého klubu skeptiků Sisyfos. Ti rozdávají své anticeny za šíření pavěd – Bludné balvany. Jedním z témat je i astrologie.

„Vždycky následuje takové to kejhání raněného ega, ti lidé často hrozně věří v ty teorie, chtějí přesvědčit svět a vůbec širokou veřejnost o tom, že to, co tvrdí, je pravdivé. A potom my přicházíme z toho veřejného prostoru a skutečně s jakousi nadsázkou říkáme: ne, tohle nefunguje, je to nesmysl a je to matení české veřejnosti,“ říká Leoš Kyša, předseda Českého klubu skeptiků Sysifos.


„Zatraceně si pište, že tomu lidé věří. Setkáváme se s lidmi, kteří se zařídili podle rad astrologů a dopadli hrozně finančně a špatně zdravotně, protože jim astrologové říkají, kdy mají chodit na operace, radí jim v manželství. Po astrolozích zůstávají zruinované životy, to není žádná kratochvíle,“ říká Kyša.

Pohledem astrologa Turnovského

„Astrologie není věda, je to hermeneutika – je to prostě umění výkladu. Interpretace znaků na úrovni symbolů. Astrologie pracuje se symboly, které zasahují všechny vrstvy lidské psychiky, od toho racionálního až po nevědomé,“ vysvětluje svůj pohled Pavel Turnovský.

Astrolog Turnovský chápe, že přísní racionalisté mohou mít předsudky: „Pro nás pro astrology je každý okamžik jiný, tak nemůžeme vyhovět nárokům, které jsou stanoveny vědeckým pohledem.“

„Problém je v tom, že ten výklad Pavla Turnovského není jaksi blízký všem astrologům. To je jenom jeho pohled na astrologii. My se setkáváme s astrology, kteří tvrdí, že mohou jasně predikovat budoucnost. Říkají, že mohou poradit rodičům, co mají děti studovat a jak mají vychovávat své děti. To není žádná práce se symboly,“ reaguje Leoš Kyša.

Astrologie jako pomáhající profese

Kyšovi jako problém připadá především to, že lidé astrologům věří a jak uvádí, tak se setkávají s lidmi, kterým rady astrologů ovlivnily zásadně život.


1. dubna v podvečer Český klub skeptiků Sysifos opět rozdá své anticeny za šíření pavěd - Bludné balvany. Tento počin dlouhodobě vzbuzuje rozporuplné reakce, alespoň pokud si projdete názory blogerů nebo komentátorů. Jedni říkají, že ceny za klamání veřejnosti udělují akademikové trpící komplexem latentní vševědoucnosti. Další zase Bludné balvany přijímají coby upozornění na manipulátory.

„Astrologie je pomáhající profese, která má etické zásady. Alespoň naše škola je má a jsou velmi přísné. Astrolog není ten, kdo nutí někoho, aby něco dělal, nerozhoduje za něj. To není jeho kompetence. Jediná kompetence je, že podává jiný popis situace, než je ten člověk běžně zvyklí. Jestli se někdo podle tohoto popisu zařídí, to je jen na něm,“ zní názor pana Turnovského.

Jak pan Kyša dodává, je astrologie spíše okrajovou záležitostí, kterou se Bludné balvany zabývají. Zároveň však často velmi diskutovanou. Jak jste na tom vy?

autoři: bur , bar
Spustit audio