Plzeňští pivovarští bednáři se mohou ucházet o zápis do UNESCO

28. prosinec 2018 08:00

Ministr kultury Antonín Staněk schválil zapsání bednářského řemesla v Prazdroji na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

„Rozhodnutí ministra nás velmi potěšilo. Bednářské řemeslo je nedílnou součástí pivovaru. Moc rádi bychom se dostali až na seznam UNESCO,“ uvedl Rudolf Šlehofer, manažer cestovního ruchu a historického dědictví největšího pivovaru v ČR.

Prazdrojští bednáři jsou podle něj zřejmě jedinými pokračovateli kdysi slavného pivovarského řemesla, kteří pracují přímo v některém ze světových pivovarů.

Zapsání na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR oznámilo pivovaru podle Němečkové ministerstvo kultury. Postupu na národní seznam předcházel loňský zápis do krajského seznamu. Plzeňští bednáři se tak teď mohou ucházet o zápis do prestižní skupiny řemesel s celosvětovým kulturním a historickým významem.

Osmičlenná parta bednářů z Prazdroje pokračuje v slavné tradici

Tradice sahá až do začátků výroby plzeňského ležáku před více než 176 lety. V dobách největšího rozkvětu na začátku minulého století pracovalo v pivovaru zhruba 150 bednářů.

Bednáři se v Plzni starají o ležácké sudy a dubové kádě, v nichž ve sklepích kvasí a zraje pivo. „Díky jejich práci mohou dnešní sládci stále srovnávat pivo zrající v moderních cylindrokonických tancích s tím, které zraje a kvasí tradičním způsobem,“ uvedla mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková.

Každoročně vyrobí další dva nové ležácké sudy o objemu 40 hektolitrů, které přesunou do ležáckých sklepů. Celkem jich má pivovar stále kolem stovky, kádí je ve sklepích stejný počet. Bednáři dále vyrábějí malé pivní sudy o objemech od tří do 50 litrů pro slavnostní příležitosti.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio