Plus má dva nové pořady: Téma Plus a podcastovou sérii Vize z krize

4. leden 2021

Pořad Téma Plus se zaměří třeba na fenomény 90. let v našich dějinách. Podívá se zblízka na zapomenuté konflikty studené války a hned v prvním díle jsme se zaměřili na historii Běloruska. Provede posluchače i dějinami KSČ. Druhou novinkou je podcastová série esejí Vize z krize, kterou vysíláme od 4. ledna vždy v 9:50 (repríza v 17:50). Každé pondělí, středu a pátek, a to až do 19. února.

Vize z krize jsou eseje, respektive pohledy 21 osobností na období po pandemii. Uslyšíte zamyšlení architekta Adama Gebriana nad budoucností měst, ale i například kněze Marka Orko Váchu, spisovatelku Radku Denemarkovou, majitele gymnázia PORG Martina Romana, filozofa Petra Fischera a nejen jich.

Všichni se zamýšlejí nad otázkou, jak by měl vypadat jejich obor po koronakrizi. Dá se z krize vytěžit něco pozitivního, může se z ní stát výzva pro příští měsíce a roky? 

Když chcete vědět PROČ – poslouchejte Český rozhlas Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.