Plicní ventilátory by měly být snáze dostupné pro domácí péči

26. leden 2015

V českých nemocnicích leží desítky pacientů na umělé plicní ventilaci, kteří by mohli být v domácí péči. Ministerstvo zdravotnictví se chystá přidělování domácích ventilátorů zjednodušit.

V současnosti se na ventilátor čeká i několik měsíců, znamená to složitou administrativu a navíc pojišťovny nehradí řadu potřebných pomůcek. V současnosti je v domácí péči 111 lidí s nefungujícími plícemi, další tři dostanou ventilátory v blízké době. V nemocnicích jich je 500 až 800.

Program domácí plicní ventilace běží v České republice od roku 2004. Ministerstvo zdravotnictví na něm spolupracuje s brněnskou fakultní nemocnicí. Ročně přijde na ministerstvo 10 až 15 žádostí a pokud je komise schválí, rodiny ventilátor získají. Celý proces je ale velmi složitý. Podle členky komise a náměstkyně ředitele Fakultní nemocnice Brno Erny Mičudové je komplikovaná jednak administrativa, ale jednak i přístup nemocnic.

Ministerstvo zdravotnictví chce jasně nastavit systém financování domácí plicní ventilace zdravotními pojišťovnami, tedy co všechno budou nebo nebudou hradit. „Je nutné zajistit i veškeré vybavení. K ventilátoru jsou totiž potřeba trubice, kanyly na odsávání nebo filtry. Všechno se musí pravidelně měnit,“ říká Erna Mičudová

Rodinám, které se chtějí o svého nemocného člena starat samy, pomáhá v současnosti s žádostmi o ventilátor, ale i se sháněním pomůcek občanské sdružení Dech života.

autor: kos
Spustit audio