Plešatění začíná být minulostí

14. květen 2018

Několik injekcí proti bolesti, pár hodin na lékařském kresle a za pár měsíců hlava plná vlasů. Tak ve zkratce vypadá nejmodemější metoda transplantace vlasů. Lékař ji neprovádí celou ručně, ale s pomocí robota. Pacientovi nezůstanou žádné jizvy jako při takzvaných stripových metodách a výsledek vypadá naprosto přirozeně. Nejnovější technologii estetické medicíny představilo dubnové vydání pořadu Českého rozhlasu Radiožurnál Experiment.

Dermatoložka Lenka Horáčková se zabývá transplantací vlasů už dvacet let. Většinu své kariéry prováděla zákroky ručně, teď jí práci výrazně usnadňuje moderní stroj s výkonným počítačem. Na první pohled člověk vidí lékařské křeslo s opěrkou umístěnou tak, aby se o ni pacient mohl opřít, když se předkloní. Nic neobvyklého. Křeslo je ovšem napojené na stroj velikosti velké kancelářské tiskárny s pohyblivým ramenem. Právě na jeho vršku se nachází hbitá jehla, která Lence Horáčkové umožňuje provést transplantaci vlasů rychleji, kvalitněji a ve větším rozsahu než dřív, a to především díky preciznímu odběru štěpů z týlu hlavy pacienta.

Folikuly v roztoku

„Robot je schopen načíst si celé vlasové cibulky a odběr udělá lépe nežli lékař, který je po třech hodinách práce unavený. Stačí nastavit parametry a robot pracuje neúnavně. Velký rozdíl je vtom, že u ruční transplantace se nedá odebrat moc folikulů, protože to jednoduše není v silách lékaře. Ten zvládne odebrat čtyři sta až osm set štěpů, zatímco robot až dva tisíce,“ vysvětluje lékařka.
Operatér sleduje práci robotického ramene na velikém monitoru, kde vidí, které folikulární jednotky se robot chystá odebrat. Po naskenování takzvané dárcovské oblasti si počítač vybere ty nejlepší a zároveň provede odběry tak, aby nikde nevznikla nápadná lysinka. Sestry pak štěpy uloží do fyziologického roztoku, než robotická jehlička vyřízne malá lůžka na místech, do kterých dermatolog folikulární jednotky nakonec ručně vloží. I v tomto případě počítač určí, jak štěpy rozmístit, aby výsledek vypadal co nejpřirozeněji.
Lidé, kteří trpí vypadáváním vlasů a plešatěním, dnes mají různé možnosti. Jaroslav Vácha zvolil metodu robotické transplantace pro její šetrnost. „Když jsem slyšel o operacích, při kterých se z týlu vyřízne celý pruh kůže, tak jsem se zděsil. Na nic takového bych nešel. V mém případě nebylo dva dny po zákroku skoro nic vidět, jen takové drobné tečky jako po štípancích. Trochu to svědilo, ale po odeznění lokální anestezie jsem ani nepotřeboval žádné prášky proti bolesti.“

Nejdřív cibulky

Jaroslav Vácha podstoupil roboticky asistovanou transplantaci nejnovější metodou jako první v Česku. Nechal si zahustit ustupující kouty. Čtyři měsíce po zákroku mu v těchto místech pomalu začínají růst nové vlasy. Dermatoložka Horáčková vysvětluje, proč výsledek není patrný ihned: „Transplantujeme vlasové cibulky, ne vlásky jako takové. Vlas tam samozřejmě je, ale při zákroku prodělá šok a vypadne. Pacient musí počkat, než se v cibulce vytvoří nový. Trvá to tři až šest měsíců. Musíme na to klienty vždy dopředu upozornit, aby se nelekli, že jim transplantované vlasy vypadaly.“ Transplantací vlasů lze úspěšně řešit také androgenetickou alopecii neboli mužskou plešatost. Jedním z prvních příznaků bývají zvětšující se kouty, současně může vlasová linie začít ustupovat dozadu. Dalším ukazatelem může být řídnutí vlasů na temeni, které se postupně rozšíří na celou hlavu. Navzdory názvu mohou onemocněním trpět také ženy. Ne všichni pacienti jsou ale pro transplantaci vhodní. Tricholog a dermatolog nejprve posoudí, zda se alopecie v daném případě nedá léčit jinou cestou, protože příčin jejího vzniku může být celá řada.

Spustit audio

Více o tématu