Plavba kolem světa na plachetnici O.K. / seriál na pokračování/

23. září 2010

Ostrov Martinik je nejčastějším cílem jachtařů přeplouvajících Atlantský oceán. Odpovídá tomu množství plachetnic, kterými jsou místní kotviště doslova přeplněná. Nestačíme se divit ani početné skupině našich českých spoluobčanů. Ti si zde buď pronajímají místní jachty, nebo převážejí své lodě z Evropy a přivydělávají si jejich pronájmem.

Martinik je ostrov patřící pod správu Francie, takže zde vládnou i francouzské poměry, které jsou pro jachtaře příznivé. Kotvení v zátokách je zatím zadarmo, ideální období pobytu je zde v době naší zimy. Tak proč nepřeplout oceán a neušetřit tak za topení, jak říká Olda? Angelo s ním plně souhlasí. Chce na ostrovech Karibského moře zůstat dlouho, jeho snem je doplout se svou vlastní plachetnicí až na Kubu. Zatím má ale pouze bicykl a Čikinu a na ostrově se stěhuje do vraku rozbitého auta. V Karibském ráji často a hodně prší, a tak ho chceme vzít zpátky na loď, ale tento tulák má prý raději samotu... Každopádně i na ostrově Martinik objevuje bohatství místních supermarketů, a tak má zanedlouho více jídla než my. Tomáš odlétá po dvou měsících konečně domů, a tak na lodi osiříme s Oldou. Původně jsme zde měli strávit dva měsíce, teď se zdá, že měsíc pobytu nakonec bude bohatě stačit.

"Já jsem nejraději na otevřeném moři. Ostrovů a lidí budeš mít za chvíli dost. Navíc tady funguje něco jako opačný rasismus. Černoši nesnášejí cizince, a i když jsou turisté jejich jediným zdrojem příjmů, rozhodně se k nim nechovají nijak přátelsky."

Netrvá dlouho a Oldova slova se potvrzují. Zatímco první den na pevnině jsme se nadšeně potáceli a ještě kolébali v rytmu mořských vln, hned druhý den nevěříme vlastním očím. Jachtařům stojícím vedle nás ukradli člun, při snaze o fotografování zdejších obyvatel na zeleninovém trhu dostávám zásah rajčetem přímo do foťáku. Jediným spokojeným námořníkem zůstává Angelo. Hned po týdnu pobytu objevuje v mokřinách děravý plastový člun, který si opravuje. My se mezitím dozvídáme, že na nedaleký ostrov San Lucia, kam jsme se původně chystali, se asi nepodíváme, neboť tam právě místní vykradli jachtu, na níž spalo šest lidí. O všechno je obrali, ale naštěstí je nechali naživu. Ostrov San Lucia si vydobyl na rozdíl od Martiniku samostatnost a zdá se, že toho lituje čím dál tím více. Oproti Martiniku tam totiž vládne neskutečná bída, i když pravdou je, že v chráněných lokalitách ostrova si kupují pozemky a staví vily boháči z celého světa, mezi nimi například i Ivan Lendl, metr čtvereční půdy tam stojí kolem tisícovky dolarů, takže proč ne.

Proplouváme kolem známého skaliska s názvem Diamant, kde se mimo jiné natáčel film Piráti v Karibiku, zdoláváme nejvyšší sopku Mont Pelé, navštěvujeme rumové farmy, kde se zpracovává cukrová třtina a na ochutnávku se podává pravý karibský rum. Také se proslavíme po celém kotvišti večírkem, který by si jen tak ledajaký jachtař dovolit nemohl. Na večeři jsme pozvali všechny známé české a zahraniční jachtaře a podávali jim pečená kuřata - s čím jiným než s rumem. Olda si získal pověst nejlepšího kuchaře pod sluncem a nikoho v tu chvíli ani nenapadlo, že tu bohatou hostinu zajistil Angelo. Jeho patnáct zmražených kuřat jsme zúročili nejlepším možným způsobem.

Posádka, která s námi měla plout dál na Panamu, už tak nadšená nebyla. Nejen že se o tomto stylu stravování dozvěděla hnedka první den příjezdu, ještě navíc zjistila, že kvůli množícím se krádežím a pirátství pravděpodobně zastavíme až někde u Panamy. To je o dva a půl tisíce kilometrů dál. "Přijela jsem sem na dovolenou a ne tři týdny sedět u kormidla a smažit se na oceánu!"

Manželská dvojice jachtařů je nespokojená ještě před vyplutím. Přemlouvám Angela, jestli s námi nechce plout přece jenom on. "Jestli chceš, tak pluj se mnou," kontruje, "já už mám teď taky plachetnici!"

Plavba kolem světa na plachetnici O.K. probíhá od listopadu roku 2003. O přeplavbě Atlantského oceánu pojednává kniha s názvem "Mořeplavecká odysea", kterou vydal Knižní klub Euromedia. Oldřich Karásek a Karin Pavlosková pokračovali dále přes Karibské ostrovy do Panamy a přes Tichý oceán, ostrovy Francouzské Polynésie na souostroví Tonga, jež leží nad Novým Zélandem. V září 2005 vypluli mořeplavci pouze ve dvou na dosud první českou a vůbec nezvyklou plavbu severním Pacifikem - plavili se přes Tuvalu, Gilbertovy a Marshallovy ostrovy do Mikronésie a odtud dále přes Indonésii, Singapur a do Malajsie, kam dopluli v polovině června roku 2006.

autor: Karin Pavlosková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.