Pizza se šunkou a ananasem je možná větší zlo než s hranolky a párkem, myslí si šéfkuchař
„Základem dobré pizzy je těsto, takže mouka a kvasnice. A hlavně sýr mozzarella, která ji dělá skvělou. A pak jsou to dobrá rajčata, respektive protlak. To jsou položky, které v každé pizze musí být a tvoří její základ,“ popisuje šéfkuchař Jan Mužátko v pořadu Hovory. Pak se přidávají další suroviny – třeba zelenina, někdo rád pálivé či sladké. Ananas na pizze, které se obvykle říká Hawai, to už šéfkuchař a majitel sítě restaurací Pizza Coloseum nepovažuje za pizzu.
„Pizza se šunkou a ananasem je možná horší zlo než pizza s hranolky a s párkem,“ komentuje. A dodává: „Proti chuti žádný dišputát.“
Čtěte také
Hlavní důvod, proč u něj Hawai nenajdete, je, že toto spojení chutí není tradiční italské. „Obzvlášť mladší zákazníci tam mají rádi tu sladkost, které ale není typická pro italskou kuchyni.“
„Pizza je v principu jídlo chudých. Alespoň kdysi dávno to tak bylo v jižní Itálii, odkud pochází. Když šel zemědělec z pole, tak mouku měl doma vždy. K tomu si vzal rajčata, kterých tam bylo spousty,“ připomíná Mužátko.
Taky se traduje, jak vznikla pizza Margarita. „Když Neapol navštívila princezna, tak nevěděli, jak ji pohostit, a na pizzu dali sýr. To byla pro Italy v té době velká vzácnost a lahůdka.“
Suroviny, které jsou dostupné všude na světě, jsou pak důvodem, proč se pizza nakonec rozšířila do celého světa.
Mladým něco chybí
Jan Mužátko začínal s podnikáním v gastronomii v 90. letech „Doba byla dost odlišná, a na startu jsme měli většinou různé zkušenosti. Má generace takzvaných Husákových dětí, kterým tehdy bylo 21 let, měla obrovskou sílu v tom, že jsme byli mladí a nadšení. Měli jsme vůli něco dokázat, nějak se vyprofilovat,“ vzpomíná.
„To je možná něco, co dnešní generaci chybí. Sice mají všechno, řada z nich procestuje třeba i s rodiči celý svět, což pro nás bylo tabu. Takže naše vůle něco dokázat byla daleko větší. Myslím, že ten tah na branku je čas od času věc, která těm mladým chybí,“ dodává.
Celý rozhovor najdete v audiozáznamu, ptal se Vlastimil Ježek.
Související
-
Těstoviny s mákem jsou jako pizza Hawai, to nejde, říká šéfkuchař Emanuele Ridi
Italský šéfkuchař se opět spolu s Matějem Ruppertem vydává na cesty za gastronomií své rodné země. V čem je jiná kuchyně jižní Itálie? A jak se pozná správná pizza?
-
Šéfkuchař Zdeněk Jánský vařil pro amerického prezidenta, ocení ale i dobrý guláš z Gulášfestu
Šéfkuchař Zdeněk Jánský vaří v pražských restauracích Ginger & Fred v Tančícím domě nebo Chateau St. Havel v Krči. Za sebou má i stáže v zahraničí.
-
Šéfkuchař s úsměvem: Nemám romantický příběh, jen jsem se špatně učil, tak jsem se dostal k vaření
Ondřej Molina se narodil v Mladé Boleslavi, v tamní automobilce ale pracovat nechtěl. S úsměvem říká, že se špatně učil, proto se dal na vaření.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.