Pivovary připravily velikonoční speciály, třeba i zelenočervený

26. březen 2015
03346303.jpeg

K Velikonocům už několik let patří i pivní speciály. S nabídkou se přidává stále více sládků, kteří se často předhání v nápadech a recepturách. Do obchodů a pohostinství už míří stovky hektolitrů velikonočních piv. Vyrábět je pivovary začaly už na začátku roku, aby byly dobře uleželé.

Například z jihlavského pivovaru teď míří do světa 5 tisíc sudů piva tak barevného, že velikonoční kraslici skutečně připomíná. Tedy pokud ho hospodský dobře natočí.

„Především ošetřená sklenice musí být mokrá, nesmíme čepovat do suchého skla,“ vysvětluje u výčepu s půllitrem v ruce jihlavský obchodní sládek Zdeněk Rais.

Jeho kolega Richard Procházka, sládek z výroby, zase prozrazuje kouzlo, které správným natočení piva vzniká. Velikonoční Krasličák je totiž zelenočervenobílý. Bílá je smetanová čepička pěny.

„Vespod je zelená čtrnáctka, na to se vrství červená desítka. Čtrnáctka má větší hustotu, tak se dává vespod. Na tom pak drží řidší desítka. Nedojde k promíchání a docílíme efektu dvoubarevného piva,“ popisuje.

Červená je jako síla a energie a zelená pak znak přírody a hojnosti. Pivo by v těchto dvou barvách mělo vydržet až do doby, než ho zákazník vypije. Každý kroužek pěny na vnitřku skla má značit jedno napití. Pokud tomu tak není, chyba je buď v pivu, nebo v čistotě sklenice.

Velikonoční speciál nabízí například i havlíčkobrodský, pelhřimovský nebo dalešický pivovar. Jihlavský velikonoční speciál pivovaru Ježek je k dostání jenom ze sudu. Havlíčkobrodského Drsoně lze koupit i v PET lahvi s velikonoční etiketou, pelhřimovského poutníka pak v lahvích.

Většina speciálů má jedno společné - jsou to převážně čtrnácti stupňová piva. Například plzeňské ochutná i papež František. Právě teď odchází jako velikonoční dárek do Vatikánu 2015 třetinek piva, jehož surovinám požehnal plzeňský biskup František Radkovský.

Spustit audio
autor: Olga Štrejbarová