Pivo čajové, nebo kimchi? Minipivovary překračují vlastní hranice

21. červen 2025

Českou pivní kulturu nedávno zařadilo ministerstvo kultury na seznam nehmotného dědictví. Pivovarnictví má u nás dlouhou tradici. Pojí se s ním řada zajímavých příběhů a nové stále přibývají. Co člověk musí znát, aby si uvařil pivo doma? A má zlatý mok vůbec nějaké hranice? I na to se zaměří pořad Téma Plus.

Ve středověku se u nás o privilegia vařit pivo dělila královská města se šlechtou a také s kláštery, ve kterých hrálo vaření piva významnou roli.

Čtěte také

Každý klášter vařil pivo jiné a přísně střežil svůj výrobní postup i složení. Pivo mělo pro kláštery nejen velký hospodářský význam, ale také plnilo funkci výživného nápoje zejména v období půstu.

Mezi nejstarší klášterní pivovary v Čechách patřil pivovar zvaný Libušinka v Praze, pivovar při premonstrátském klášteře na Strahově, při klášteře v Břevnově a Emauzích. V roce 2015 se litoměřické biskupství rozhodlo založit biskupský pivovar u sv. Štěpána. Už tehdy u toho byl Stanislav Přibyl, současný litoměřický biskup. Současným sládkem biskupského pivovaru je Robert Kříž. Tradice tedy přetrvává dodnes. 

Parostrojní pivovar Lobeč

V minulosti šlechtické pivovary nahradily měšťanské a velké změny přinesly technické novinky. Například v pivovaru Lobeč došlo v roce 1891 k parostrojní přestavbě.

Čtěte také

Areál byl přebudován do současné podoby podle projektu proslulého inženýra Josefa Rosenberga. 

Lobečský pivovar prošel díky manželům Prouzovým v posledních letech generální rekonstrukcí, unikátní technická památka byla zachráněna a získala nejprestižnější cenu v kulturním dědictví European Heritage Awards/Europa Nostra. 

Domovarnictví

Domácímu vaření piva se v Česku věnují tisíce lidí. Dokonce se pravidelně scházejí, vyměňují si zkušenosti, experimentují a inspirují se vlastními originálními recepty.

Čtěte také

Jedním z nich je i velmistr cechu domácích pivovarníků Jan Doubek, který působí v Krupce na Teplicku. Podle něj je nejobtížnější v domácích podmínkách uvařit ležák, protože ho nezakryje žádné aroma. Začátečníkům radí, aby začali vařit tzv. svrchně kvašená piva. 

Domovarníci rádi experimentují a posouvají hranice piva dál. Jako takový projekt začal původně také Pivovar Psychovar Tomáše Bendy z Řevnic. Dříve pracoval v IT, ale koníček ho nakonec tak pohltil, že založil létající pivovar. Od experimentů s čajovým, nebo kimchi pivem se dostal i k českému ležáku. Do něj už zkusil přidat lípu, anebo pepř. 

Jak těžké bylo zachránit technickou památku na Kokořínsku? Co je to tzv. létající pivovar, a jak chutná takové čajové pivo? I na to se snaží odpovědět Téma Plus.

autoři: František Šedivý , Radim Štícha
Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat