Pivo čajové, nebo kimchi? Minipivovary překračují vlastní hranice
Českou pivní kulturu nedávno zařadilo ministerstvo kultury na seznam nehmotného dědictví. Pivovarnictví má u nás dlouhou tradici. Pojí se s ním řada zajímavých příběhů a nové stále přibývají. Co člověk musí znát, aby si uvařil pivo doma? A má zlatý mok vůbec nějaké hranice? I na to se zaměří pořad Téma Plus.
Ve středověku se u nás o privilegia vařit pivo dělila královská města se šlechtou a také s kláštery, ve kterých hrálo vaření piva významnou roli.
Čtěte také
Každý klášter vařil pivo jiné a přísně střežil svůj výrobní postup i složení. Pivo mělo pro kláštery nejen velký hospodářský význam, ale také plnilo funkci výživného nápoje zejména v období půstu.
Mezi nejstarší klášterní pivovary v Čechách patřil pivovar zvaný Libušinka v Praze, pivovar při premonstrátském klášteře na Strahově, při klášteře v Břevnově a Emauzích. V roce 2015 se litoměřické biskupství rozhodlo založit biskupský pivovar u sv. Štěpána. Už tehdy u toho byl Stanislav Přibyl, současný litoměřický biskup. Současným sládkem biskupského pivovaru je Robert Kříž. Tradice tedy přetrvává dodnes.
Parostrojní pivovar Lobeč
V minulosti šlechtické pivovary nahradily měšťanské a velké změny přinesly technické novinky. Například v pivovaru Lobeč došlo v roce 1891 k parostrojní přestavbě.
Čtěte také
Areál byl přebudován do současné podoby podle projektu proslulého inženýra Josefa Rosenberga.
Lobečský pivovar prošel díky manželům Prouzovým v posledních letech generální rekonstrukcí, unikátní technická památka byla zachráněna a získala nejprestižnější cenu v kulturním dědictví European Heritage Awards/Europa Nostra.
Domovarnictví
Domácímu vaření piva se v Česku věnují tisíce lidí. Dokonce se pravidelně scházejí, vyměňují si zkušenosti, experimentují a inspirují se vlastními originálními recepty.
Čtěte také
Jedním z nich je i velmistr cechu domácích pivovarníků Jan Doubek, který působí v Krupce na Teplicku. Podle něj je nejobtížnější v domácích podmínkách uvařit ležák, protože ho nezakryje žádné aroma. Začátečníkům radí, aby začali vařit tzv. svrchně kvašená piva.
Domovarníci rádi experimentují a posouvají hranice piva dál. Jako takový projekt začal původně také Pivovar Psychovar Tomáše Bendy z Řevnic. Dříve pracoval v IT, ale koníček ho nakonec tak pohltil, že založil létající pivovar. Od experimentů s čajovým, nebo kimchi pivem se dostal i k českému ležáku. Do něj už zkusil přidat lípu, anebo pepř.
Jak těžké bylo zachránit technickou památku na Kokořínsku? Co je to tzv. létající pivovar, a jak chutná takové čajové pivo? I na to se snaží odpovědět Téma Plus.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka