Pivní bratrstva i tripel. Obří belgická přehlídka nabízí stovky druhů zlatavého moku

4. září 2017

Belgický pivní víkend je pro Belgičany tím, čím je pro Němce mnichovský Oktoberfest. Belgičané vaří přes patnáct set druhů piva a místní pivovarnictví se dokonce dostalo na seznam kulturního dědictví UNESCO. Za řízných tónů dechové kapely vyráží každoročně na bruselské Velké náměstí průvod historických pivovarských vozů. K vidění jsou vozy tažené koňmi i automobiloví veteráni.

„Oktoberfest je velký festival, kde se pije spoustu piva. Tady je to mnohem více o setkávání lidí, kteří o pivu něco vědí a mluví o něm. Na Oktoberfestu se mluví o všem možném, jen ne o pivu. A to je ten zásadní rozdíl," srovnává oba festivaly Roland de Wolf, který Belgický pivní víkend navštěvuje již tradičně.


Mě zaujal tripel, tedy silné světlé pivo, které se čepuje do sklenice na vysoké noze se seříznutým hrdlem. Má nádherně chmelovou a současně ovocnou, jemně kořeněnou chuť a vůbec nepůsobí silně.Filip Nerad

I když je tato přehlídka v porovnání s mnichovským pivním svátkem výrazně menší a mladší, také ona si potrpí na historické tradice. Potkat tu můžete třeba sládky v dlouhých bílých zástěrách a vestách, vyzdobených odznaky a medailemi pivovarnických svazů.

„Tady na krku mám znak našeho bratrstva piva Faro. Jsem jeho velmistrem. Je na něm pivovarská lopata, sud, korbel a samozřejmě meč velmistra," popisuje Michel Torisaen. Faro je jedna z belgických pivních specialit. Spontánně kvašené pivo dokvášené cukrem.

V desítkách bílých stanů uprostřed zaplněného Velkého náměstí je možné ochutnat nepřeberné množství piv. Nechybí ani silná klášterní trapistická piva nebo ovocné speciály. „My jsme letos přivezli deset druhů a všechny tu mohou návštěvníci ochutnat," říká Patricia, která čepuje nabízený sortiment rodinného pivovaru Martens.

Na pivní festival do Bruselu nepřijíždí jen ti, kteří chtějí ochutnat různé pivní speciality, ale také lidé z oboru, kteří chtějí zjistit, co nabízí konkurence. „Snažím se tu trochu přiučit, hlavně co se týče chuti a barvy piva. Já sám vařím převážně suchá a hořká piva," říká jeden z návštěvníků, Francois.

autor: fin
Spustit audio