Písek je složitý vesmír, do kterého není jednoduché vstoupit, tvrdí ředitel muzea Houfek

30. září 2021

„Ono se řekne písek, ale má různé složení, protože to není jedna hmota. Jinak vypadají mořské písky v Japonsku, jinak na Islandu či Jadranu. A úplně jinak vypadá písek z jižních Čech i Polabí. Teprve když to člověk vidí vedle sebe, může si na to sáhnout, ponořit si do něj ruce, tak najednou zjistí, jak mnohdy ploše vidí svět, který je mnohem bohatší, než to na první pohled vypadá,“ říká Václav Houfek, ředitel Muzea města Ústí nad Labem, kde vystavovali právě vzorky písků.

Vědecká tajemnice muzea Zuzana Vařilová a kurátorka výstavy Písky známé i neznámé aneb Fascinující svět obyčejného písku, za kterou muzeum dostalo i prestižní muzejní cenu Gloria Musaealis, dodává, že lidem nabízeli přes 3 tisíce vzorků celého světa.

Čtěte také

„Gros výstavy tvořila sbírka saského sběratele Catalina Stefana, od kterého jsme měli tuším 3193 vzorků včetně Česka. Byl to větší objem jeho sbírky, která čítá skoro 5 tisíc vzorků ze zhruba 200 zemí světa.“ 

Ředitel Houfek doplňuje, že s pískem se setkal asi každý už na pískovišti. „Každého z nás písek provázel nebo provází životem, proto by měl být srozumitelný. Ale když se pak na něj podíváte podrobněji, z odborného úhlu, zjistíte, že je to složitý obrovský vesmír, do kterého není jednoduché vstoupit.“

Václav Houfek a Zuzana Vařilová

Proč za výstavu dostali cenu Gloria Musaealis? Proč připravují novou expozici Naši Němci, která zřejmě vzbudí pozornost přesahující region? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Hovory Vlastimila Ježka.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související