Piráti neprosazují nic, co by nevyzkoušeli sami na sobě, tvrdí Bartoš. Chce transparentní ČEZ a zastavit EET

13. červenec 2017

Pirátská strana pravidelně boduje v anketách mezi středoškoláky a na internetu. Když ale dojde na skutečné hlasování, Piráti většinou zůstávají pod pětiprocentní hranicí úspěchu. V letošních volbách do sněmovny to chtějí změnit. Jejich snem je desetiprocentní zisk, který by chtěli využít ke zjednodušení fungování státu, kontrole moci a mocných nebo ochraně občanů před šikanou.

„Čekají nás nejdůležitější volby od roku 1989. Sílí hnutí ANO, ale zkušenost z posledních čtyř let ukazuje, že zde neexistuje dostatečná kontrola a transparentnost. A všechny strany – kromě ODS Petra Fialy, který to odmítl – vypadají, že se s Andrejem Babišem domluví,“ říká předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Za transparentní ČEZ

Ve Sněmovně by Piráti chtěli působit jako hlídací psi, byť ne nutně z opozičních lavic. „Už v tomto volebním období jsme dělali oponenturu k řadě zákonů, kromě jiných i o elektronické evidenci tržeb. Chceme zastavit její další vlny a zrevidovat ty dosavadní. Malí podnikatelé státní kasu nenaplní,“ tvrdí.


Nevolí nás už pouze mladí. Máme třeba i kandidáty nad 50 let a podporují nás lidé napříč generacemi, kteří o věcech přemýšlejí a je pro ně důležitá svoboda vlastního rozhodnutí.Ivan Bartoš

Piráti podle Bartoše během 8 let na pražském magistrátu ukázali, že jsou v dodržování svých zásad nekompromisní a nikdy nic nevyměnili za trafiky. „A stejně tak nyní máme schválenou povolební strategii, ve které jsou jasně stanoveny naše podmínky pro podporu nebo účast ve vládě,“ dodává.

Jednou z nich je například ztransparentnění ČEZ a jeho zařazení do registru smluv. Piráti považují za klíčové poskytovat lidem informace v syrové formě a být naprosto transparentní.

Výdaje s rozmyslem

Příčinou nedůvěry občanů v politiky je podle Bartoše to, že se politické strany odtrhly od reality: „Syslí si informace. Lidé vůbec neví, co má vláda v plánu v domácí nebo zahraniční politice. Politici hlasují jednou tak a jednou tak. Piráti to mohou změnit,“ věří.


Víme, že lajky nejsou hlasy. Vedeme kontaktní kampaň, naši kandidáti každý den po práci vyrážejí do terénu. Politika je o práci s lidmi a vysvětlování, a to současným politikům výrazně chybí.Ivan Bartoš

Jak by tedy ve Sněmovně hlasovali oni? Velkým tématem poslední doby je navyšování výdajů na obranu ke 2 procentům HDP, jak vyžaduje NATO. Členství v něm Piráti nezpochybňují, míra obranyschopnosti se ale neměří jen množstvím utracených peněz. „Nákupy techniky musí být koncepční a bez korupce. Evropské země ale jistě musí na svou obranu dávat více,“ souhlasí Bartoš.

Informacemi proti dezinformacím

A co obrana proti hybridním hrozbám, propagandě nebo dezinformačním webům? „Nejlepší obranou proti šíření dezinformací je pravdivé informování a otevřenost. Bohužel vláda i jednotliví ministři v tomto směru pracují často na nízké úrovni. Lidé nevědí, co politici dělají, a mají pak tendenci hledat si informace jinde.“

Logo švédské Pirátské strany

Zakázat dezinformační web je ale složité a Piráti jsou obecně proti cenzuře, pokud nedochází k porušení zákona. „Pokud něco zakážete, tak tím více to získává na relevanci. Je třeba vstupovat do diskuze a rozkrývat dezinformace,“ zdůrazňuje.

Referendum s pravidly

Piráti mají v programu zavádění prvků přímé demokracie, jako je zákonodárná iniciativa občanů, přímá volba starostů nebo závazné referendum. Lidé se ho ale musí naučit používat:

„Referendum může být i nebezpečné. Ale ne pokud jsou lidé informovaní, rozumí problému a jsou jasně položené otázky. Musí také být stanoveny limity na kampaň a známy vazby lidí prosazující jednotlivé odpovědi. Potom má referendum smysl. U Tomia Okamury tyto podmínky chybí, on přímou demokracii vzal jako bič na politiky, a tak to prodává voličům,“ uzavírá šéf Pirátů.

Kolik Piráti utratí za kampaň a odkud shánějí peníze? Co jim vadí na stavebním zákoně? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio