Pilulka nebo tetování jako heslo

5. červen 2013

Moderní požadavky na počítačovou či obecně informační bezpečnost jsou stále náročnější a pro uživatele často stále složitější. Firma Motorola přichází s procesně jednoduchým řešením, které spočívá v tom, že si jeden z bezpečnostních prvků přineseme k informačnímu zařízení zároveň se svým tělem - buď v žaludku nebo jako “tetování” na kůži.

Bezpečnostní pilulka, kterou Motorola vyvinula ve spolupráci s firmou Proteus Digital Health, vypadá na první pohled jako ranní dávka vitamínu. Obsahuje však speciální čip, senzory a bezdrátový vysílač. Systém se aktivuje pomocí kyselin v žaludku, které zároveň poskytují pilulce elektrický proud. Pokud před přístupem k nějakému informačnímu systému spolkneme tuto bezpečnostní pilulku, poslouží nám jako heslo či spíše jako bezdrátový hardwarový klíč, který můžeme použít jako jeden z prvků našeho individuálního přístupu k libovolnému počtu zařízení. Může jít o telefon, počítač, auto, firemní terminál nebo systém elektronického bankovnictví. Podobným řešením tohoto druhu je čip, umístěny jako dočasné tetování či spíše jako tenká samolepící etiketa třeba na předloktí ruky. Tato varianta vznikla ve spolupráci s firmou MC10 a dostalo přezdívku Biostamp (Bioznámka).

Bezpečnostní pilulka, kterou Motorola vyvinula ve spolupráci s firmou Proteus Digital Health

Bezdrátové hardwarové klíče, spojené s tělem, nemůžeme nikde zapomenout a jsou unikátně spojeny s daným uživatelem. Fungují na principu osmnáctibitového kódu. Ve spojení s dalšími bezpečnostními prvky, kterými může být např. jednoduché a snadno zapamatovatelné heslo, vytvářejí poměrně vysokou úroveň bezpečnosti, která uživatele příliš nezdržuje od práce. Úspora času může být značná, pokud se uživatel někam přihlašuje mnohokrát denně.

Biostamp - čip jako dočasné tetování

Odborníci si jsou samozřejmě vědomi podobnosti těchto systémů s částí varovného proroctví z biblické Apokalypsy, které se týká tzv. Čísla zvířete. Důležité proto je, aby tyto systémy nebyly povinné, ale volitelné.

Zdroje: Popular Science, Newsfactor, Help Net Security, The Register

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio