Pikachu si oddechl. Holandsko stáhlo žalobu na vývojáře hry Pokémon Go. Hráči kvůli aplikaci zaplavili oblíbené pláže

13. říjen 2016

Holandské úřady stáhly žalobu na vývojaře mobilní aplikace Pokemon Go. Hra využívá rozšířenou realitu a hráči v ní loví známé japonské příšerky. Holanďanům vadilo, že tzv. pokémoni a další herní atributy mohou hráči najít i na známých plážích u vesničky Kijdkuin v jižním Nizozemí. To vedlo k řadě stížností místních obyvatel. Vývojáři po hrozbě soudem vyšli vládě vstříc.

Kdo si hraje, nezlobí?

Hra na pláže přitáhla davy lovců pokémonů, kterých bylo tolik, že vesničku doslova obsadili. Na plážích jsou navíc chráněné písečné duny, které hráči nadměrným pohybem ničili. Úřady se údajně několik měsíců snažili vlastníka aplikace, firmu Niantic několik měsíců kontaktovat. Ta ale na výzvy nereagovala. Proto Holanďané přistoupili k hrozbě soudem.


Pokémonová metropole
Městečku se začalo říkat hlavní pokémonové město Holandska Vyskytuje se tam totiž třeba pokémon Blastoise. To je velmi silný a tak trochu kultovní vodní pokémon. Mezi hráči je to žádaná a velmi vzácná trofej. U místních bysme ale podobné nadšení hledali jenom těžko. S davy hráčů sice přišly nějaké peníze pro místní podniky, ale také dopravní zácpy, hluk, nepořádek a obecně snížení atraktivity toho dříve oblíbené letoviska. Podle vývojářů ale vypnout hru v určité lokalitě není technicky úplně jednoduché a zabere čas, než se problémy vyřeší.

Holandsko, respektive radnice vesničky Kijkduin požaduje zákaz fungování aplikace od jedenácti hodin večer do sedmi hodin ráno. To by pro hráče znamenalo, že v tomto čase by se jim na mobilech v oblasti neobjevovali žádní pokémoni k lovu, žádné pokéstopy a žádné pokégymy. Jen pro upřesnění, pokéstop je místo, kde hráč může získat různé herní předměty. A pokégymy jsou tělocvičny, kde můžou svá ulovená zvířátka vytrénovat.

Kostel pana Sheridana

Pokémoni už vzbudili pozdvižení kvůli celé řadě přešlapů. Můžeme připomenout problémy s výskytem pokémonů v památnících holokaustu v Berlíně a v bývalém koncentračním táboře v Osvětimi. Nebo v Hirošimě u památníku shozu jaderné bomby. Na davy hráčů si stěžovali i majitelé různých objektů, jako jsou třeba kostely. Aplikace vytváří takzvané pokégymy a pokéstopy obvykle na místech, která jsou nějakým způsobem zajímavá. Nebo jsou to místní dominanty. Připomeňme případ američana Boona Sheridana, který bydlí ve starém kostele. Ten si jednoho dne všiml, že se mu před domem a na zahradě povaluje spousta mladých lidí s telefony. Pak zjistil, že jeho dům je pokégym. Sheridan vzal novou situaci s humorem a celý svět se bavil jeho vtipnou twitterovou reportáží.

Za katr kvůli pokémonům

Lov pokémonů může hráče přivést do velkých nesnází. O tomse přesvědčil třeba ruský youtuber Ruslan Sokolovsky, který v kostele v Jekatěrinburgu točil lov pokémonů. Úřady ale jeho chování označily za urážku náboženství a youtuberovi teď hrozí až pět let vězení. Na druhou stranu, hráči aplikaci občas využívají i k prezentaci třeba politických názorů. Třeba za práva LGBT komunity. Do pokégymu v baptistickém kostele v americkém Westboro takněkdo dal růžového pokémona Jigglypuffa pojmenovaného Láska je láska. Což byl jasný útok na tamní příznivce baptistické církve. Ta se totiž dlouhodobě prezentuje jako silně homofobní organizace. Představený církve Steve Drain pak na adresu hráčů řekl, že podle Ježíše Krista a Bible je hra Pokémon Go hříšná.

Pokémonové šílenství v holandském městečku Kijdkuin

autoři: ono , Martin Ocknecht
Spustit audio