Petruška Šustrová: Polsko proti vládě

9. květen 2016

Kdo byl před třemi týdny o víkendu v polské Vratislavi, mohl na hlavním náměstí vedle jiných atrakcí vidět čtyřčlennou skupinku demonstrantů s transparentem, na němž stálo: „Prezident Andrzej Duda je lhář a křivopřísežník. Víme, že za toto tvrzení můžeme být potrestáni až třemi lety vězení, ale nemůžeme mlčet.“

Občas se u demonstrujících někdo zastavil, vzal si letáček a šel zase dál, ale podstatně větší zájem budil xylofonista o pár desítek metrů dál.

Minulou sobotu se ve Varšavě konaly demonstrace mnohem četnější: podle odhadů varšavské radnice se jich účastnilo na čtvrt milionu lidí, podle varšavské policie 45 tisíc. I to je úctyhodný počet.

Demonstranti požadovali „svobodné Polsko v Evropě“ a poukazovali na to, že vláda strany Právo a spravedlnost a zejména předseda strany Jarosław Kaczynského Polsko z Evropy vyčleňuje či zemi posouvá v Evropě na podřadné místo.

Čtěte také

Podle prezidenta Andrzeje Dudy už samotný fakt, že demonstrace mohly bez problémů proběhnout, jasně ukazuje, že Polsko svobodu a demokracii má.

Vláda Práva a spravedlnosti se k evropským hodnotám hlásí, a třebaže nám výhrady některých jejích politiků k evropským projevům na polskou adresu mohou připadat ostré, musíme brát v úvahu, že Poláci jsou velmi citliví na kritiku své země a často na ni reagují silněji, než jsme zvyklí u nás.

Podle odhadů varšavské radnice se demonstrací účastnilo na čtvrt milionu lidí, podle varšavské policie 45 tisíc

Jde však o vyjádření kritizující jednotlivé politiky či konkrétní vyjádření, nikoli o kritiku EU jako takové či polského členství v ní. O nějakém rozchodu s unií vláda vůbec neuvažuje – a byla by sama proti sobě, neboť o výhodách členství v EU její voliči nikterak nepochybují.

Sobotní demonstrace spíš vyjadřovala nespokojenost části Poláků s vládou, vzešlou z podzimních voleb, v nichž výrazně zvítězila právě strana Právo a spravedlnost. Demonstrace rozhodně není první, která se od voleb konala, ale je první s tak hojnou účastí.

Čtěte také

Bohužel jen potvrzuje, že polská společnost je hluboce rozdělená, a že se opozice, jejíž tři strany se na demonstraci podílely, nesnaží toto rozdělení překonat nebo aspoň zmírnit.

K vlastní škodě se o to zrovna moc nesnaží ani vláda, ač by nějaké aspoň dílčí smíření polské společnosti velmi prospělo. Spíš naopak: vláda jedná z pozice „vítěz bere všechno“, zatímco opozice se jasně hodlá snažit vyvolat předčasné volby.

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio