Petříček: Vyhodnocovat dotazníky k Dukovanům se bude až po volbách. Na dostavbě by měla být shoda

31. březen 2021

Bezpečnostní rada státu korigovala plány ministra průmyslu a obchodu poslat dokumenty k dostavbě jaderné elektrárny Dukovany všem potenciálním uchazečům, včetně ruského Rosatomu. Nově se mají na vytváření bezpečnostního dotazníku pro dotčené firmy podílet i české tajné služby. „Tady se nebavíme o technických parametrech projektu, ale jaké to má dopady na bezpečnost naší země,“ uvádí ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Odeslání právně nezávazného dotazníku sloužícího k vyhodnocení bezpečnostních rizik Petříček označuje za mezikrok před zahájením tendru. Na dostavbě jaderné elektrárny by se prý také měla shodnout politická scéna, protože jde o projekt na několik vládních období.

Čtěte také

„Vyhodnocení odpovědí možných dodavatelů bude činit nejen ministerstvo průmyslu a obchodu, ale i bezpečnostní skupiny. A dojde k tomu určitě až po podzimních volbách, takže je nutné, aby ten proces měl podporu napříč politickým spektrem, protože o dalších krocích bude rozhodovat až následující vláda,“ podotýká ministr.

Odeslání dotazníku by se podle něj nemělo odkládat, aby se celý proces nezasekl a nezkomplikoval natolik, že by to mohlo ohrozit budoucnost jaderné energetiky v Česku.

Petříček zároveň předpokládá, že v parlamentu budou po volbách ty samé strany jako dnes. „Tudíž by měly být schopné vést dialog, abychom dostavěli jadernou elektrárnu a zajistili českým domácnostem bezpečnou, cenově dostupnou elektřinu a neohrozili průmysl a ekonomiku tím, že zde nebude dostatek elektřiny,“ zdůrazňuje.

(Bez)důvodné odvolání?

Investor stavby, firma Elektrárna Dukovany II, kterou plně vlastní polostátní energetická společnost ČEZ, podle zadání ministerstva průmyslu a obchodu nyní osloví vybrané zájemce, aby do konce listopadu předložili souhrnné informace, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky na dodavatele nového jaderného zdroje.

Čtěte také

V pondělí vláda odvolala zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla, který v poslední době kritizoval kroky ministerstva průmyslu a obchodu při přípravě tendru a záměr poslat dokumentaci i ruskému Rosatomu. Vicepremiér a šéf resortu Karel Havlíček (ANO) zdůvodnil ukončení spolupráce chybějící bezpečnostní prověrkou.

Petříček upozorňuje na to, že vláda o odvolání nerozhodla jednomyslně a Havlíček by měl vše podrobněji vysvětlit. Klíčové prý také je, aby bylo jasné, jak bude vypadat proces notifikace, tedy zda Evropská komise posvětí způsob financování projektu.

„V tuto chvíli nevím, jak bude probíhat organizace tohoto procesu a kdo bude odpovědný na straně ministerstva průmyslu a obchodu, jak bude zapojeno Stálé zastoupení v Bruselu nebo jak mohou pomoci naše ambasády, protože bude třeba komunikovat s našimi partnery v Unii,“ upozorňuje ministr zahraničí.

S jakou vizí chce kandidovat na předsedu ČSSD? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.