Petr Žantovský: Jak se lidé (ne)mění

9. květen 2014

Prezident Zeman čas od času prohlašuje, že „jen blbec nemění své názory“. On to myslí tak, že je třeba do svých postojů zapracovávat nová zjištění, neustávat na překonané pravdě. Okolo nás se to však hemží postavami jak ze špatné komedie, které „mění své názory“.

Když se však podíváte pod slupku těchto „změn“, najdete velmi zajímavé příběhy. Velmi známý byl svého času příběh, v jehož hlavní roli stál někdejší uhlobaron Antonín Koláček, který se prohlásil buddhistou. Podle svých vlastních prohlášení páchá duchovní dobro, jeho firmy mají různá indická jména, v kanceláři mu trůní zlatý Buddha v životní velikosti, inu samá skromnost a odříkání. Ani Buddha z ryzího zlata však svého vyznavače neochránil před rozsudkem švýcarského soudu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Další zajímavý převtělený muž tohoto přehledu je jistý Lukáš Lhoťan. Před pár lety, konkrétně v roce 2010 v MF Dnes obhajoval právo muslimek ve Francii i jinde v západní Evropě nosit burky těmito slovy: „Když vidím sílící islamofobii a diskriminaci v evropské společnosti, nedivím se, že mnoho muslimů hledá spásu u jednoduchých hesel a dogmat radikálů.“

Nuže tentýž Lukáš Lhoťan stojí za udáním, které rozpoutalo policejní šťáru v mešitě minulý týden kvůli českému překladu knihy Základy tauhídu-Islámský koncept Boha. Jak se říkávalo, „poturčenec horší Turka“, platí to též opačně: odpadlík od víry je nejhorším nepřítelem.

Čtěte také

Pokud někoho zajímají dnešní Lhoťanovy názory, nechť si nalistuje portál Eurabia, kde se Lhoťan řadí k nejbojovnějším islamobijcům.

A nejbizarnější „coming-out“ převedl v minulých dnech expremiér Stanislav Gross. Ve vysílání České televize prohlásil, že se dal pro změnu na víru v Krista, a zřejmě z toho důvodu si mohutně sypal popel na hlavu za minulé hříchy, zejména ze své politické kariéry.

Lukáš Lhoťan

Doslova pravil: „Určitě nemůžu říct, že bych byl člověk, který by dělal jenom dobré věci. Jen věci, o kterých bych byl schopný s čistým svědomím říct, že to byly čisté věci. To prostě pravda není.“ A aby to doložil, přiznal, že i kšefty s akciemi Moravia Energo dělal s využitím politických konexí.

Kdo si ještě pamatuje Grossovo suverénní působení v české politice, určitě ještě dobře ví, že skromnost a pokora byly těmi posledními vlastnostmi, jimiž se politická rychlokvaška z Lidového domu mohla pyšnit.

Proč se stal Koláček buddhistou, je zřejmé: uhelné miliardy mizely za obzor. Proč se Lhoťan stal nepřítelem muslimů, si můžeme domyslet: muslimové samotní jej vytěsnili, protože jeho agresivní názory přesahovaly rámec snahy o rozumné soužití s okolní majoritou. Proč ale Gross konvertoval ke křesťanství, zatím nevíme. Není to ale asi ani podstatné. Absurditu našeho veřejného života to totiž nijak neumenší.

autor: Petr Žantovský
Spustit audio