Petr Voldán: Přišel čas vlčích máků

Datum 11.11. přináší hned několik důvodů, proč se u něj zastavit. Zdaleka to totiž není jen magie jedniček. Nápovědou už je titulek dnešní glosy Petra Voldána.

Máme 11. listopad, svátek mají Martinové a podle pranostik by měl stejnojmenný chlapík přicválat na bílém koni.

Ale je to dnes trochu přetahovaná

Datum 11.11. totiž pro sebe s pomocí masivní reklamy přitahuje i za podpory dalšího číselného trumfu - jedenácté hodiny - tradice otvírání lahví s mladým Svatomartinským vínem. Ostatně společně s pečenou husou ovládlo mladé víno i uplynulý víkend, jako předzvěst dnešních přípitků, údajně u nás historicky spadajících až do časů císaře Josefa II.

Svatomartinská husa

A tak za jiskrou nových vín, která u nás předbíhá francouzskou obdobu tradičních prvních doušků Beaujolais o třetím čtvrtku listopadu, je bohužel trochu ve stínu třetí význam data 11.11.

Je tu i den vlčích máků - světový Den válečných veteránů

Jedenáctého listopadu 1918 bylo podepsáno ve vagonu na severu Francie příměří mezi Spojenci a Německem, které fakticky ukončilo na západní frontě boje 1. světové války. Řečeno s německým veteránem této války Remarquem, nastal “Na západní frontě klid”.

Čtěte také

A o válečné veterány dnes podle mého jde především. Při vší úctě ke všem svátek slavícím Martinům, k jejich jmenovci, sem tam se o tomto datu zjevujícím na (sněho) bílém koni, i k mladičkému vínu s husí podporou.

Když psal počátkem května roku 1915 kanadský válečný chirurg na bojové frontě ve Flandrech na území dnešní Belgie poctu padlým kamarádům, báseň “Na flanderských polích”, netušil, že jeho zmínka vlčích máků založí celosvětovou tradici. Rudé vlčí máky se staly symbolem památky válečných veteránů. Což kanadský vojenský lékař předvídat skutečně nemohl.

Co si ale skoro s jistotou přál, to byl nejen konec té první světové válečné vřavy. Soudím, že také doufal s ohledem na její tragické následky pro miliony lidí v poučitelnost lidstva a snahu nic podobného neopakovat. Protože jsme ale nepoučitelní, máme válečné veterány i takřka ze současnosti. Bohužel.

Vlčí máky zachraňují příběhy bojovníků za svobodu. Začala sbírka ke Dni válečných veteránů

A tak by podle mého měla v té přetahované o nejsilnější motiv připomínat si datum 11.11. vítězit právě památka veteránů všech válek. Ať už budeme mít v klopě symbol červených vlčích máků, nebo ne. Jejich čas dnes přišel. A teď už klidné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Přibrzdit

    Nebude to glosa o dopravě. I když by to titulek mohl na první pohled napovídat. Petr Voldán glosu totiž sice nazval “Přibrzdit”, ale za dveřmi jsou tzv. “Dušičky”. 

  • Petr Voldán: Ve vlastní pasti

    Titulek dnešní glosy připomíná, že občas sami sebe až přílišnou, na první pohled prospěšnou aktivitou, dostaneme do potíží, které jsme na počátku poněkud podcenili.

  • Petr Voldán: Nedochází co dochází

    Gastronomie, to není lehké podnikání. Občas se něco nepovede, což lze pochopit. Ale jak se říká, když je něčeho moc, může být i příliš.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.