Petr Vokřál: ANO se vydalo směrem partajního politikaření, a to je pro mne málo

5. červen 2020
Výrok týdne

Bývalý brněnský primátor, donedávna kandidát na jihomoravského hejtmana a taky bývalý místopředseda ANO Petr Vokřál z hnutí odchází.

Důvod? Jak řekl médiím, bylo to pro narůstající politikaření v hnutí, nebo proto, že jsou některé brněnské organizace napojené na podsvětí. Předseda ANO a premiér Andrej Babiš to komentoval slovy, podle kterých ho Vokřálův odchod mrzí, do strany se podle něj v regionu dostali ti, co tam vůbec být neměli.

Během víkendu jsem se definitivně rozhodl, že moje cesta v hnutí je dále neudržitelná. Z více důvodů. Dlouhodobě jsem se snažil prosazovat liberální pojetí hnutí, tak jak jsem do něj vstupoval v roce 2014. ANO se ale vydalo spíše směrem politikaření v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby. Toto je pro mě málo.
Petr Vokřál

Brněnské vedení problémy neřešilo 

„Vedení této organizace o problému dlouho vědělo, ale přehlíželo ho a neřešilo. Přitom je to jejich kompetence a povinnost. Lidí, kteří poškozují jméno našeho hnutí, se musíme zbavit. Odchod Petra Vokřála mě každopádně mrzí," dodal premiér. 

Čtěte také

Vokřál se dostal do sporu s celostátním vedením strany, když navrhl zrušení celkem tří brněnských buněk, a to v Židenicích, ve Starém Lískovci a Černovicích, uvedl server Aktuálně.cz. Tyto organizace ale fungují dál.

„Vokřál prohrál, Vokřál to vzdal, hořký konec“ a další. Takové titulky najdete v komentářích hned po oznámení Vokřálovy rezignace. Opravdu prohrál? S kým? Kdy se objevily první skandály a proč? Hrozí něco podobného v dalších krajích, nebo ne? Jak Vokřála vnímají lidé v Brně? Odpovědi si poslechněte si v audiozáznamu. 

Výrok týdne analyzují komentátor Seznam zprávy Martin Čaban a politolog Masarykovy univerzity v Brně Miloš Gregor. Ptá se Lucie Vopálenská.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.