Petr Šabata: Vláda Andreje Babiše zase podrazila učitele

8. březen 2019
Učitel se studentkou (ilustrační foto)

Vláda Andreje Babiše zase hází učitele přes palubu. V rozpočtu na rok 2020, v jehož pracovní verzi ministryně financí právě škrtá, nejsou totiž peníze na zvýšení jejich platů.

Už zase nejsou. A nejsou tam navzdory mnoha slibům, které kantoři dostali. Třeba ještě v lednu se premiér Babiš zaříkal: „Příští rok budeme chtít navyšovat platy učitelů o 15 procent, a budeme chtít, aby půlka šla do tarifu a půlka do netarifní složky,“ řekl v televizi.

Učitelé se snaží vštípit žákům vybraných základních a středních škol kritické myšlení, aby zvládali rozeznat ověřené informace od těch neověřených a umět s nimi podle toho pracovat

Studenti (ilustrační foto)

Stereotypy, předsudky, migrace nebo spravedlivý obchod - to jsou aktuální celospolečenská témata, ve kterých ale často bývá obtížné se vyznat. I proto vznikl projekt olomoucké organizace ARPOK, který pomáhá učitelům otevřeně mluvit s žáky a studenty a naučit je kritickému myšlení. Pilotní část projektu odstartovala v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

V programovém prohlášení se vláda zavázala zvýšit platy učitelů a nepedagogů na konci volebního období v roce 2021 minimálně na 150 procent jejich výše z roku 2017, tedy nejméně na 46 tisících korun.

Průměrný hrubý plat učitele na druhém stupni základní školy byl v druhé polovině loňského roku 34 a půl tisíce, od začátku letošního roku dostali kantoři přidáno 15 procent. A tím správně započatý nadějný příběh končí. Vláda se dopouští hrubého faulu na učitelích, na dětech i na budoucnosti země.

Už v rozpočtovém výhledu na roky 2020 a 2021 peníze na dodržení slibů nebyly. Všichni se ale ujišťovali, že ministr školství Robert Plaga je do ročních rozpočtů dostane – vždyť přece zaznělo tolik veřejných prohlášení, vzdělání je priorita a konkrétní čísla jsou zapsaná i v programu kabinetu!

Česko - zaostávající země?

Chyba lávky, všechno to byly marné naděje. Už před škrty mělo dostat ministerstvo školství na rok 2020 jen o necelých 5 miliard navíc oproti roku 2019, přitom na slíbené navýšení platů potřebuje nejméně 16 miliard.

Aktuálně navrhuje ministryně financí přidat kolegovi Plagovi jen 2,5 miliardy. Čili platy učitelů zůstanou plus minus na úrovni letošního roku a slib na rok 2021 je zcela nereálný. ANO, ČSSD i jejich podporovatelé z KSČM jsou hrobaři českého školství, jemněji se to říct nedá.

Základem dobrého učitele je chuť se rozvíjet, říká ředitel Waldorfské školy Olomouc Ondřej Vraj

Ondřej Vraj

To, že chce být pedagogem, věděl Ondřej Vraj už od mládí. Jeho sen se mu splnil a po mnoha zkušenostech zakotvil ve Waldorfské škole Olomouc.

Zde jsou čtyři pádné argumenty.

Za prvé: bez nejlepších učitelů se s kvalitou vzdělání nedá hnout. Všechny výzkumy, analýzy i praktické příklady dokládají, že školství je dobré jen tak, jak nadšení, otevření a suverénní jsou kantoři a kantorky.

Za druhé: takové lidi dostaneme za katedry jen a především, když je výborně zaplatíme. Těch 46 tisíc v roce 2021 vypadalo náramně, ale kdybychom se chtěli dostat aspoň na průměr vyspělých zemí a srovnali učitele s dalšími vysokoškoláky v ekonomice, měli by brát na konci Babišovy vlády aspoň 53 tisíc.

Za třetí: jak už mnoho let dokládá ekonom Daniel Münich z think tanku IDEA, klíčová není ani tak absolutní výše platů ve školství, ale dlouhodobý věrohodný závazek vlády, že je bude dostatečně zvyšovat. Jenom tak přesvědčí ty nejlepší středoškoláky, aby si vybrali učitelskou kariéru, jenom tak udrží v oboru skvělé kantory a jenom tak přivede za katedry další odborníky.

Učitelé, to nejsou jen nízké platy. Kampaň I love my teacher chce ukázat kantory z jiné stránky

Učitel a žačka

O učitelích se mluví hlavně v souvislosti s výší jejich platů. Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci se to ale rozhodla změnit a rozjela projekt s názvem I love my teacher. Otevřený je zájemcům z celé republiky a nabízí možnost veřejně poděkovat svému učiteli. První desítky lidí už na sociálních sítích sdílí selfie fotky se svými oblíbenými kantory.

Těm všem teď Babišův kabinet zavrženíhodným způsobem ukazuje, že o ně nemá zájem. A – řečeno jen s malou nadsázkou - letos přidaných 16 miliard vyhodila vláda oknem.

A za čtvrté: v době robotů, umělé inteligence, digitální ekonomiky a trhu práce odpovídajícího pádícímu 21. století se celá země, firmy ani jednotlivci neobejdou bez špičkového moderního vzdělání. Ovšem pouhým žvaněním se k němu Česko nedopracuje.

Asi nejhorší na škudlení ve školském rozpočtu je to, že vláda má – navzdory zpomalující ekonomice – peněz dost a dost. Jen jimi nesmyslně plýtvá na slevy v dopravě, platy dalších státních zaměstnanců, výrazné přilepšování důchodcům, na výstavbu dálnic a další zbytečnosti. Ano, i tyto výdaje jsou ve srovnání se školstvím méně důležité.

Petr Šabata

Když totiž Česko zaspí v péči o vzdělávání, bude za pět deset let zaostávající zemí, která nebude mít na vyplácení slušných důchodů, na dálnice, boj se suchem nebo slevy na daních… Prostě nebude.

V tom je neplnění právě tohoto slibu ze strany vlády Andreje Babiše opravdu zvrácené.

autor: Petr Šabata
Spustit audio