Petr Šabata: Učitelé a vaše děti vyhráli volby. Nebo prohráli? Zeptejte se Andreje Babiše

31. říjen 2017

Volby vyhrála široká koalice, kterou můžeme nazvat Zvýšíme platy učitelům. Kantoři se mají na co těšit. Leda že by to jim i školákům pokazil - Andrej Babiš.

„Buď budeme mít dobré učitelky a učitele, nebo to prohrajeme. Poslouchal jsem na jedné konferenci Pavla Kysilku. To je bývalý šéf České spořitelny a ten tam řekl: Nejlepší lidi musí jít do škol. Dramaticky na tom stojí budoucnost Česka. A nejlepší do škol nedostaneme, když tam nebudeme mít nejlepší platy. Učitelé musí dostat přidáno nejméně 50 procent,“ popsal ve své knize O čem sním Andrej Babiš a dodal: „Názor Pavla Kysilky podepisuju. Absolutně.“

Ve volebním programu ANO ještě doplnil: „Proto chci učitelům během čtyř let zvýšit mzdy na 150 procent jejich současné výše a povolání vrátit prestiž a úctu, jakou si zaslouží. Protože učitelé vychovávají naše budoucí lékaře, soudce, živnostníky, řemeslníky, umělce, herce, vědce, sportovce, pedagogy a koneckonců i politiky.“ To je přesný, správný a zásadní příslib.

Učitelé, nikdo jiný

A teď realita: platy učitelů jsou v Česku v průměru 29 487 korun (hrubá měsíční mzda). To znamená, že ve srovnání s ostatními vysokoškoláky v ekonomice berou učitelé jen 56 procent a jsou na tom nejhůř v rámci EU i ve třiceti nejvyspělejších zemích světa (OECD). Také celkové výdaje na školství v Česku zaostávají. A svět se žene kolem nás k robotickým továrnám a umělé inteligenci.

Učitelka

Není teď po volbách důvod vést dlouhé politické debaty, zda by nebylo lepší udělat ve školství jiné změny, než zvednout platy učitelům. Nemáme čas, nemáme osvícené reformátory, nemáme ani dost prozíravých politiků. Zato peníze, těch máme dost.

A víme - vědci to mnohokrát konkrétně doložili - že kdo chce změnit školu, výuku, budoucnost dětí, musí mít skvělé učitele. Skokové zvýšení jejich platů tak může být krok, který způsobí obrat: přitáhne za katedry největší talenty, lidi kreativní, kteří mají rádi děti, umějí je zaujmout a předat jim přitažlivě podstatné dovednosti i znalosti. České školství je naštěstí už teď natolik svobodné, že když se ředitel a učitelé rozhodnou, mohou dělat zázraky.

Ministrem vzdělávání se stává…

Ve sněmovně dnes není politická strana, která by zvýšení platů bránila. Kdo čte pozorně Babišovu knihu a volební program ANO, může si seriózně odvodit následující scénář:

1. V programovém prohlášení se vláda zaváže, že zvýší platy učitelů k 1. září 2018 řekněme o 30 procent na 38 333 v průměru. Bude ji to stát zhruba 20 miliard ročně, což jsou ve státním rozpočtu drobné peníze, když mluvíme o jasné prioritě.

Andrej Babiš

2. Ale to nestačí – vláda také přijme závazek, že zvyšování učitelských platů bude pokračovat řekněme každý rok o dalších deset procent. Což by v roce 2020 znamenalo přes 46 tisíc, tím by se na konci mandátu Babišovy vlády přiblížily k 80 procentům platů ostatních vysokoškoláků (průměr EU je 83 procent). Důvod je jednoduchý a upozorňuje na něj opakovaně docent Daniel Münich z think tanku IDEA: Není důležité jednorázové přidání, ale věrohodný dlouhodobý závazek státu zvyšovat platy, neboť jedině ten může přitáhnout do škol nejlepší mozky.

3. A dál: Tento závazek vláda promítne do rozpočtového výhledu na roky 2018 až 2020, což se po vzrušené předvolební debatě o platech nestalo.

4. ANO si v jakékoliv vládě vymíní post ministra zodpovědného za vzdělávání. Andrej Babiš už jméno jednoho kandidáta vyslovil: profesor Ivo Vondrák, moravskoslezský hejtman a především někdejší rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. To je výborná volba.

A kdyby Ivo Vondrák nechtěl opustit práci ve svém regionu, měl by dostat nabídku – Pavel Kysilka. „Chlap, který rozumí tomu, co se teď ve světě děje,“ napsal o něm v knize Babiš. Přesně tak. Byl by správným ministrem vzdělávání.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák z hnutí ANO

Babišovo srdeční téma

A především – téma vzdělávání se stane „šéfovským“ tématem: Předseda Babiš je garantem navyšování platů a zajištění peněz v rozpočtu (ne hádka ministra financí a školství - viz minulá vláda se šéfem ANO na ministerstvu financí); Babiš se často potkává s rektory, děkany, s nejlepšími učiteli, řediteli škol; Babiš veřejně hájí školy, které fungují na principu „v čem je které dítě silné“; i Babiš by měl znát názory Ondřeje Šteffla, Bohumila Kartouse, Daniela Münicha, Jiřího Růžičky, Marina Romana, Tomáše Feřtka, Jany Strakové, Ondřeje Kaniy, Václava Klause mladšího a dalších.

Andrej Babiš všem ukáže, že vzdělávání dětí je důležitější než dálnice a lithium a migrace dohromady, že je zásadní, klíčové, osudové a že na jeho zlepšení bude nová politická reprezentace pracovat do úmoru.

Vždyť tohle jsou slova, pod která se Andrej Babiš podepsal a rozdal je statisícům lidí: „Když přemýšlím o našich dětech, vybaví se mi, co řekl král hokejistů Wayne Gretzky: Dobrý hokejista je tam, kde je puk. A nejlepší je tam, kde puk bude. Bezva myšlenka pro hokej a vůbec pro život. A pro vzdělání absolutně rozhodující. Tak si řekněme, co mají naše děti umět, aby byly v roce 2035 tam, kam zamíří puk. Jednoduchá manuální a rutinní práce skoro vymizí. Kdo se pak uplatní?“

Wayne Gretzky

Dál to kniha šéfa ANO rozvádí velmi přesně, názorně a inspirativně. Pokud se Andrej Babiš těmto závazkům zpronevěří, miliony dětí a mladých lidí, o jejichž budoucnosti tak naléhavě píše, se ocitnou mimo hokejovou hrací plochu, na střídačce. Která se pro ně ve světě umělé inteligence změní v trestnou lavici. Do konce zápasu.

autor: Petr Šabata
Spustit audio