Petr Šabata: Profesionální amatéři ve vládě opět nezvládají epidemii

25. říjen 2021

V červnu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) sliboval, že praktičtí lékaři dostanou vakcíny od firem Pfizer a BioNTech na začátku září. Je konec října a stále je nemají. Dorazí možná tento týden, možná až v listopadu. Právě praktici měli sehrát rozhodující roli v přesvědčování dosud neočkovaných, především nejvíce ohrožených starších lidí, kteří na svého doktora dají. Ve věku nad 65 let je stále přes 300 tisíc neočkovaných.

Kolik lidí zbytečně zemřelo a ještě zemře jen a jen vinou neschopného státu, který včas nevyřešil několik logistických problémů?

Čtěte také

Premiér i další členové dosluhující vlády říkají, že jediným účinným způsobem, jak zvládnout epidemii koronaviru, je právě očkování. Jenže Česko je v Evropské unii – pokud jde o podíl očkovaných obyvatel – devátou nejhorší zemí. Má plně naočkovaných přes 6 milionů obyvatel, což je 56,5 procenta; když počítáme jen starší 12 let, tak je to necelých 65 procent.

Například Portugalsko má nyní očkovaných 85 procent populace (tedy včetně dětí do 12 let) a právě zrušilo i poslední protiepidemická opatření. Na jaře tam přitom byla situace stejně hrozivá jako v Česku, ale Portugalci se poučili a zorganizovali skvělou očkovací kampaň. Byl se tam někdo z ministerstva zdravotnictví podívat? Víme, jak přesvědčili staré lidi a odpírače?

Ještě horší situace na Slovensku

Životy nezachrání, když budou Andrej Babiš (ANO) a Adam Vojtěch do omrzení opakovat, že očkování je důležité. Ví ministr a vláda přesně, proč se oněch více než 300 tisíc seniorů nedalo očkovat? Provedli nějaké seriózní šetření a nad jeho výsledky expertní rozvahu, jak se je pokusit pro očkování získat?

Čtěte také

Proč si myslí ministr Adam Vojtěch, že na jeho slovní výzvu někdo dá, když po roce a půl s covidem není schopný srozumitelně vysvětlit, jaká přesně pravidla platí pro nošení respirátorů od 25. října? Jak si mohou vládní představitelé myslet, že stačí vsadit na důvěru občanů, když je Česko jedno z nejhorších na světě v počtu obětí souvisejících s covidem-19 a vláda udělala nespočet hrubých chyb, k nimž se i Andrej Babiš přihlásil? A po roce a půl dělá zas samé hlouposti?

Když se teď epidemie znovu rozjela, ministerstvo zdravotnictví chtělo hodit řešení nikoli poprvé na školy, školáky a rodiče – roušky při výuce měly nosit děti starší 12 let včetně očkovaných. Dokonce i ministr školství označil takový nápad za nepochopitelný…

Petr Šabata

Ani postup stran budoucí vlády neodpovídá vážnosti situace. Sedm bodů řešení pandemie, tedy 276 slov z dílny koalice Spolu, určitě není ucelený konkrétní plán, jak koronavirus v Česku rychle zvládnout. Poslanec Vlastimil Válek (TOP 09) leccos komentuje, ale není vůbec jasné, zda právě on bude ministrem zdravotnictví v pobabišovské vládě. A budoucí premiér Petr Fiala (ODS) se pro jistotu k epidemii nevyjadřuje.

Můžeme se utěšovat, že třeba na Slovensku je situace ještě horší. Známý autor aforismů Tomáš Janovic ji vystihl větou, která ovšem platí i pro Česko: Jsme zemička, kde se daří profesionálním amatérům.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio