Petr Šabata: Na Slovensku mluví o kolaboraci s válečným agresorem. Je Česko imunní?

11. duben 2022

Dvanáctka opatření proti drahotě, kterou před pár dny představil lídr opozice Andrej Babiš, vypadá nejen překvapivě, přece jen má šéf hnutí ANO zkušenost s vládnutím a ví, co je a není reálné. V této chvíli je celá akce především nebezpečná.

Mimořádný příspěvek pro důchodce 6000 korun, snížení daně z přidané hodnoty na nulu u základních potravin, elektřiny, plynu a topení, zvýšení platů státních zaměstnanců a několik dalších kroků by nejen dál zadlužilo stát o desítky miliard korun a výrazně zatlačilo na růst inflace.

Čtěte také

Ale především – nežijeme v normálních bezstarostných časech. Česká společnost – a stejně jsou na tom ostatní země nejen v Evropě – je unavená dvěma lety epidemie, postižená tvrdými ekonomickými dopady vysoké inflace, šokovaná brutální válkou, kterou zahájil Vladimir Putin na Ukrajině a jakou svět ukolébaný desetiletími míru a blahobytu nečekal ani ve snu.

První reakcí byla obdivuhodná solidarita, ale síly začnou docházet a taky barbarství jako z jiné civilizace a pocit ohrožení i bezmoci budou brát lidem po kouskách půdu pod nohama. Celou společnost čeká zátěž, jakou její členové většinou nikdy nezažili, vláda musí řešit souběh nevídaných krizí a Andrej Babiš by si neměl hrát se zápalkami ve skladu se střelným prachem. Teď nese opozice takřka stejnou odpovědnost jako vláda.

Ubohost a zbabělost expremiéra

„Stále se hraje – a bude hrát – o to, zda patříme na Západ, nebo na Východ,“ popsal situaci premiér Petr Fiala na víkendovém kongresu ODS. Česká republika je opravdu v největším ohrožení od svého vzniku. Dějiny se právě teď lámou jako po první světové válce, kdy se hroutily říše a vzniklo Československo, jako po druhé světové válce, kdy svět rozdělila železná opona, a jako v roce 1989, kdy tato opona padla a země střední Evropy dostaly možnost vrátit se k demokracii.

Čtěte také

Že je banální připomínat křehkost dnešních společností a výjimečnou odpovědnost politiků? Tak se podívejme k východním sousedům. Slovenský velvyslanec v Praze Rastislav Káčer právě napsal na adresu expremiéra Roberta Fica toto:

„Neznám jinou zemi EU a NATO, kde by ještě dnes expremiér blábolil o válce mezi USA a Ruskem na Ukrajině a předváděl takovou úroveň ubohosti, zbabělosti a kolaborantství s nepřítelem. Je deprimující, že tak velká část slovenské politiky a společnosti se motá v morálním bahně, strategické pomatenosti, konspiračních sítích nebo bezcharakterní kolaboraci s válečným agresorem.“

Co se stalo? Slovensko darovalo Ukrajině systém protivzdušné obrany S-300, což potvrdil v pátek v Kyjevě na schůzce s prezidentem Zelenským slovenský premiér Eduard Heger. Ovšem už předtím zveřejnil utajované informace o přesunu vojenské techniky přes hranice expremiér Robert Fico, aby mohl označit vládní krok za šílený.

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Na Slovensku způsobilo zveřejnění videa poplach, protože před pár dny ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Rusko nedopustí, aby Ukrajina systém S-300 převzala, a dodávku označila Moskva za legitimní vojenský cíl. „Vlastizrada v přímém přenosu,“ komentoval Fica diplomat Káčer.

Ne, ta smutná slovenská příhoda není polehčující okolností pro Andreje Babiše. Jen naléhavým varováním pro všechny soudné občany a politiky, že tato převratná doba není jen dobou hrdinů, ale také dobou všehoschopných zlotřilců.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.