Petr Šabata: Epidemie je mnohem rychlejší než politici. Odnesou to zase nemocnice

22. listopad 2021

Vánoce budou možná na sněhu, možná na blátě, ale určitě na covidu. Příčin je dlouhá řada, od nebezpečnější mutace delta až po nepoučitelnost občanů i politiků. Ale co teď? Počty nakažených jsou rekordní a dál prudce porostou. Pokud zaberou restrikce platné ode dneška, projeví se to zhruba za 14 dní.

V nemocnicích je nyní kolem pěti tisíc pacientů s covidem, některé už kvůli přetížení a nedostatku personálu omezují plánovanou péči, v 39 zdravotnických zařízeních pomáhají vojáci.

Čtěte také

Nejvíc hospitalizovaných bylo v polovině března – 9,5 tisíce, což se může při současném exponenciálním průběhu nákazy zopakovat. Nemocnicím chybí personál, lidé jsou unavení. Co na to nastupující vláda, pro niž je epidemie první velkou krizí, kterou musí řešit?

Budoucí premiér Petr Fiala na Národní třídě 17. listopadu řekl: „Chceme se vyhnout lockdownům, plošným opatřením a budeme dělat vše pro to, abychom situaci zvládli. Jsem přesvědčen, že když budeme dělat opatření rozumná a mít dostatečné kapacity na trasování, zvýšíme proočkovanost a budeme rozumní, tak se tomu můžeme vyhnout.“

Volání o pomoc

Čtěte také

Realita je ale taková, že už o den později stoupl počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid 19 na 113, tolik obětí zaznamenaly statistiky naposledy v dubnu. A v pátek laboratoře odhalily 22 936 nakažených, zhruba o 8700 více než před týdnem, další rekordy padly o víkendu.

Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se mezitím pře se současnou vládou o uznávání PCR testů a o metodiku podávání monoklonálních protilátek… Jistě, kabinet Petra Fialy ještě nebyl jmenován, chybí mu pravomoci. Ale má silný mandát z voleb a příležitost ve veřejném prostoru mluvit o tom, co dělat dnes, za týden, před Vánoci, jaká opatření přijímat podle vývoje epidemie, jakým se vyhnout. Jak velký díl úspěchu v boji s pandemií jde na vrub věrohodné, srozumitelné komunikaci státu s občany? Deset, dvacet, padesát procent?

Každým dnem proklouzává budoucímu premiérovi a jeho ministrům mezi prsty velká šance být tou vládou, co od první minuty kompetentně zvládá epidemii, nebojí se nepopulárních opatření – k nimž má nepochybně čerstvý mandát z voleb.

Čtěte také

Premiér v demisi Andrej Babiš při vyhlašování opatření platných ode dneška řekl: „Česká republika nebude následovat příklad Rakouska. V žádném případě.“

To si rakouský premiér o lockdownu jistě myslel před pár dny taky. A slovenský předseda vlády Eduard Heger ve čtvrtek schválil se svými ministry balík restrikcí, už večer na Facebooku zveřejnil zprávu, že na Slovensku jsou zaplněné všechny umělé plicní ventilace a v sobotu navrhl povinné očkování seniorů a připustil, že je na stole celoplošný lockdown po vzoru Rakouska.

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Ne, toto není volání po zavření Česka. Spíš úpěnlivé volání o pomoc. Okamžitou pomoc pro zdravotníky a rizikové skupiny. Které by mělo dolehnout k uším zodpovědných občanů a zodpovědných politiků – těch dosluhujících, i těch nastupujících.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio