Petr Příhoda: Zvyšovat daně? Anebo lépe vybírat?

27. listopad 2013

Stát nutně potřebuje peníze. Kde je vzít? Sociální demokraté by je rádi zvýšili. Firmám. Hnutí ANO namítá: podváže to výkonnost ekonomiky. Některé firmy nepřežijí. Raději zlepšeme výběr daní.

Oběma snahám lze rozumět, i když obě mají svá úskalí. Jenže: zvýšit daně je snazším krokem než dosáhnout lepšího výběru. První krok je administrativní rozhodnutí. Ten druhý by byl složitým a zdlouhavým sledem opatření, jimž říkáme „systémová“. Zakopaný pes je právě v té systémovosti.

Nedostatečný výběr daní je důsledkem – možná! – úředního šlendriánu, ale – hlavně! – úspěšné neochoty daně platit. Nikdo je neplatíme rádi. Ale nakonec je asi zaplatíme. Neplacení daní se však může stát součástí systému, který vyvine rafinované mechanismy sebezáchovy. Státní moc je nedokáže vypátrat. Buď to neumí, anebo (a to je horší) je sama součástí systému.

To se týká nejen neplacení či krácení daní, ale globálního stavu společnosti zvaného korupce. To není jen úplatkářství, tunelování, předražování zakázek. To je i nafukování pojistných událostí, nabídka zkažených potravin, výkup kradených kovů a stovky, možná tisíce způsobů, praktikovaných na nevládní úrovni čili v běžném životě. – Korupce, o níž tolik mluvíme, je vlastně tichou dohodou, důvěrnou společenskou smlouvou, danou vztahem občana k společnosti, k státu.

Lze se přít, do jaké míry je ten vztah dán volbou a do jaké míry byl do něj člověk vmanévrován. Ale podstatou je ochota jednotlivce, třeba i jen příležitostná, chovat se k státu jako černý pasažér. Důsledky se liší. Jiné jsou, jste-li ministrem nebo hejtmanem, anebo jste-li komisařem, který prodává řidičské průkazy. Ale princip je týž.


Takže: zvyšovat daně, anebo je lépe vybírat? K prvnímu stačí parlamentní většina. Druhé vyžaduje celonárodní úsilí.

autor: Petr Příhoda
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.