Petr Příhoda: Ve Švýcarsku to šlo snáze

14. říjen 2013

Je to zvláštní. Tady se to vleklo předlouhé roky – a ve Švýcarsku jsou s tím raz-dva hotovi. Řeč je samozřejmě o Mostecké uhelné. Proč ten rozdíl? Důvody vidím dva. Především se tady do toho nikomu nechtělo. Ani vládě, resp. vládám, ani orgánům činným v trestním řízení, nikomu. Přitom varovné hlasy se tu ozývaly už od počátku. Proč ta nechuť?

Zřejmě převážil názor, který vyjádřil nejpádněji Václav Klaus, ale nebyl sám. Stal se jen mluvčím určité politické vůle, s níž se ztotožnila směrodatná část naší ekonomicko-politické elity. Chceme-li totiž zavést kapitalismus s jeho volnou hrou tržních sil, není radno zasahovat do tohoto spontánního a vpravdě převratného dění uplatňováním nějakých jiných hledisek či dokonce regulacemi. Máme-li pocit, že se při tom dějí nepravosti, je radno přivřít jedno oko. Nebo obě. (Vzpomínáte, kde jsme tuto radu slyšeli?). Zkrátka, děje-li se privatizace takovým či onakým způsobem, je to jedno, hlavně že se děje.

Pak je tu druhý důvod. Komplikovanější. Obratně ho tehdy vyjádřil tehdejší státní zástupce pan Rampula slovy: „Způsob, jakým si manažéři MUS přivlastnili státní podnik, byl nemorální, ale nikoli nezákonný.“ Pan Rampula si – stejně jako mnozí jiní – rozdělil vnímání lidského konání na dva pohledy. Na hledisko morální a hledisko platného zákona. To první je jaksi méně důležité. Snad dokonce vůbec nedůležité, protože v praxi k ničemu nezavazuje. Pan Rampula tak popřel niternou souvislost řádu mravního a řádu právního. Ony sice nejsou totožné, ale nejsou ani mimoběžné. Znevážení prvního může vést k tomu, že v trestném činu přestaneme vidět trestný čin. A toto se právě NEstalo švýcarské státní žalobkyni, která se proto v žalované věci pohotově zorientovala. Prý svedla ostrou právní bitvu s advokáty obžalovaných a soud jí dal zapravdu. Škoda, že si ji nemůžeme poslechnout.

autor: Petr Příhoda
Spustit audio