Petr Příhoda: O našem nefungujícím parlamentarismu

2. listopad 2013

Václav Bělohradský je myslitel možná kontroverzní, ale nelze mu upřít originalitu a neotřelé vidění. Ve svém bezprostředně povolebním televizním interview upozornil na to, že výsledky těchto voleb (které většina přijala s rozpaky) nejsou ničím novým. Že vlastně odpovídají české tradici nefungujícího parlamentarismu.

Tvrzení je to nepříjemné, ale těžko proti tomu co namítat. Za první republiky se činila zásadní politická rozhodnutí v kuloárech hlavních českých politických stran, protože ty ostatní (totiž ty německé, slovenští luďáci a KSČ) byly pokládány za „nestátotvorné“. Můžeme dodat, že i za Rakousko-Uherska bylo chování českých stran v Říšské radě většinou protestní. Se zánikem první republiky vzaly i české pokusy o parlamentarismus za své a nic na tom nezměnily ani tři poválečné roky.

Zkrátka, po několik generací jsme neměli příležitost učit se demokratickému chování a rozhodování. A když jsme ji po listopadovém převratu konečně získali, nevyužili jsme ji. Proč a jak se tak stalo, to je velké téma, které by se mělo stát námětem celospolečenské sebereflexe.

Výsledky nedávných voleb nesvědčí o naší náklonnosti k parlamentarismu, protože známe jen ten nefungující. Kdy se tedy naučíme demokratickému smýšlení, chování a rozhodování? Tak jako jiné národy, jimž se to podařilo. Byla to pro ně strastiplná a pracná cesta. Trvalo jim to i celá staletí. Ale třeba takoví Němci to stihli za padesát let. Nám nezbývá než s tím začít právě teď. Pokud ovšem o to budeme opravdu stát.

autor: Petr Příhoda
Spustit audio