Petr Příhoda: Jak přežije pražská radnice povodně?

10. červen 2013

Snažil jsem se pochopit, co se to děje na pražském Magistrátu, ale moc se mi to nedařilo. Pak přišly povodně, Magistrát měl jiné starosti a my též. Dnes už se mohu vrátit k svému „předpotopnímu“ tázání: co se tam vlastně stalo?

Tu událost lze sledovat zevnitř i zvenčí. Mně je souzen ten druhý pohled. Je odkázán výlučně na média. Zjišťuji, že většina lidí, které to zajímá, čerpá z televizního zpravodajství. To je však limitováno snahou předvádět zajímavou podívanou. Předvedlo pár dramatických situací z magistrátního dění, dalo příležitost i několika bezprostředním účastníkům, ale jejich výpovědi mi připadaly jednostranné.

Televize tedy mé snaze rozumět nepomohla. Totéž musím bohužel říci i o ústředních denících. Dovídal jsem se, kdo z činitelů byl odvolán a kým byl nahrazen, nikoli však o konkrétních problémech, tedy zdrojích konfliktů, na nichž jednání pražského zastupitelstva ztroskotalo. Trochu mi pomohlo pátrání na webu, resp. někteří autoři, kteří mě už dříve ujistili o své věrohodnosti. Jejich snaha přijít věci na kloub mi poskytla pár kamínků do mozaiky, která dávala aspoň trochu nějaký smysl.

Mátli mě ti komentátoři, kteří příliš spěchali s nabídkou pointy, ale neuvedli, jak na ni přišli. Např.: to celé prý bylo výsledkem rozhádanosti pražské ODS, která paralyzovala jednání Rady natolik, že bylo nezbytné provést palácový převrat. Nebo: bylo to předvolební střetnutí dvou soupeřících pravicových stran. Anebo: šlo o prostinký boj o to, kdo bude nakládat s ročním 50miliardovým pražským rozpočtem. – Možná že na každém z těchto výkladů je kus pravdy, ale nevylučuji ani jiné výklady.

Zkrátka: ta událost je mnohorozměrná. Je průsečíkem příliš mnoha konfliktních tendencí. Těžko jí rozumět, protože je sama svou povahou bez historického odstupu asi nesrozumitelná. To je ovšem charakteristika mnohého společensko politického dění u nás a asi v demokracii vůbec. Napadá mě, jak se s tím vypořádá volič a nakolik je pak jeho volba kompetentní.

autor: Petr Příhoda
Spustit audio