Petr Krčál se kvůli osobním důvodům vzdal nominace na ministra práce

14. leden 2014

Radní Vysočiny Petr Krčál z ČSSD se vzdal nominace na post ministra práce a sociálních věcí. Rozhodl se tak z vážných osobních důvodů. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka teď řeší, kdo Krčála nahradí. Jeho nástupce chce vybrat do konce týdne.

Radnímu Krčálovi před několika dny tragicky zemřel bratr a manželka podstoupila onkologickou léčbu.

„Nominace ČSSD na ministerskou funkci si velmi vážím. S ohledem na sled událostí posledních dnů však nemohu jednat jinak,“ sdělil ke svému rozhodnutí Petr Krčál.

Předseda ČSSD a budoucí premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že jeho důvodům k odstoupení od ministerské nominace rozumí a respektuje je.

Nového kandidáta sociální demokracie na ministra práce a sociálních věcí podle svých slov představí do konce tohoto týdne. Má prý minimálně tři nové adepty.

„Rád bych už v pátek informoval jednání politického grémia sociální demokracie o tom, jak jsem se rozhodl. Mám v tuto chvíli několik možných uchazečů či uchazeček a předpokládám, že v těch příštích dnech bych se s některými z nich sešel a budu s nimi tyto věci konzultovat,“ nastínil Sobotka.

Mezi původní favority na tento post patřil i expremiér Vladimír Špidla. Ten ale dnes Radiožurnálu řekl, že o funkci už zájem nemá. „Pokud jde o nějaké další úvahy, já nemám důvod, abych měnil své rozhodnutí být poradcem premiéra."

Prezident Miloš Zeman v pátek Sobotku jmenuje premiérem. Pak si začne zvát jednotlivé kandidáty na ministerské posty.

Kandidáti na ministry
autoři: teb , mta
Spustit audio