Petr Just: Zdůvodnění odchodu šéfžalobce Pavla Zemana je mementem pro kohokoli, kdo přijde po něm

17. květen 2021

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v pátek rezignoval. Po více než deseti letech skončí ve funkci k 30. červnu. Své odstoupení zdůvodnil i tlakem ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové. K zásadní personální změně došlo pět měsíců před volbami.

Pavel Zeman podle svých slov zvažoval svoji rezignaci již dříve, ale kauza Vrbětice jeho záměr posunula. O odchodu uvažoval dokonce ještě dříve, než aby do toho mohly Vrbětice jakkoli zasáhnout. Už v minulém roce se ucházel o místo u evropské justiční instituce, evidentně tedy pošilhával po profesním posunu už dříve, říká v pořadu Jak to vidí... politolog Petr Just.

Tlaky ministryně spravedlnosti

K rezignaci došlo ale až nyní, v souvislosti s iniciativou ministryně spravedlnosti, která uvažovala o podání kárné žaloby na Pavla Zemana zejména v souvislosti s informováním veřejnosti o kauze Vrbětice. Opačného názoru je však premiér Andrej Babiš, který prohlásil, že ke kárnému řízení není důvod.

Čtěte také

Podle politologa jde o nešťastnou zprávu nejenom pro českou politiku a vztahy mezi vládou a nejvyšším státním zastupitelstvím. Nejvyšší státní zastupitelství je součást složky výkonné, není to součást moci soudní. Takže vztahy mezi vládou a zastupitelstvím jsou zcela klíčové.

Zpráva je tak v současné chvíli znepokojující pro kteréhokoli budoucího nejvyššího státního zástupce. Oni sami musejí být připraveni na to, že nevstupují do instituce, která by stála úplně mimo dosah politických představitelů. Naopak vstupují do prostoru, kde mohou být vládou odvoláni. Odůvodnění Pavla Zemana je tak vlastně mementem pro kteréhokoli každého, kdo přijde po něm,“ je přesvědčen politolog.

Prostor pro spekulace?

Petr Just předpokládá, že v souvislosti s odchodem Pavla Zemana budou vyvěrat i různé spekulace. Navíc sama situace, kdy se o pozici nejvyššího státního zástupce přetahují dva klíčoví členové vlády, je velmi nepříjemná.

O to víc, že zbývá pět měsíců do voleb. V této souvislosti se například Piráti nechali slyšet, že by se s výběrem nového šéfžalobce mělo počkat až po volbách.

Podobné teze slýcháme pokaždé, když se blíží volby a přijde nějaká zásadní personální změna. A opět. Premiér Babiš uvažuje o strategii ponechat například jmenování nového ředitele BIS až po volbách, Marie Benešová podobný scénář v případě pozice nejvyššího státního zástupce uplatnit nechce.

Ministryně spravedlnosti naopak už avizovala, že má na uvolněné místo po Pavlu Zemanovi pět kandidátů. S velkou pravděpodobností tedy bude doba bez státního zástupce velmi krátká. Po 30. červnu převezme funkci první náměstek a poté Marie Benešová předloží jedno z pěti jmen, které v současné chvíli zvažuje, uzavírá Pavel Just.

Další témata rozhovoru: chystané hlasování o vyslovení nedůvěry vládě pět měsíců před volbami; budoucnost komunistů v Česku.

autoři: Zita Senková , Petr Just , opa
Spustit audio

Související