Petr Just: Unesený prezident? Kdy může být prezident zbaven funkce a jak se může do funkce vrátit

18. říjen 2021

Aktuální Respekt vyšel s titulkem Unesený prezident. Co se to děje? Proč nevíme, jestli je Miloš Zeman kvůli zdraví schopen vykonávat ústavní funkce? A co říká často skloňovaný článek 66?

„Ze strany prezidentova okolí chodí velmi omezené informace. Co do rozsahu i intenzity,“ shrnuje události posledních dní v pořadu Jak to vidí… politolog Petr Just. „Třeba o zdravotním stavu Václava Havla se informovalo podrobně a pravidelně.“

„Tiskové konference během jeho pražských hospitalizací nebo i v Innsbrucku byly téměř dennodenně za účasti celého lékařského konsilia. A velmi podrobně informovaly o tom, jak na tom prezident byl,“ připomíná politolog na Dvojce.

Právní předpis neexistuje

„Zároveň tady logicky neexistuje žádný právní předpis, který by nějakým způsobem upravoval, jak, kdo a v jakém případě je informován o zdravotním stavu hlavy státu. A to včetně zdravotních indispozic, které by mohly mít vážný dopad na výkon prezidentovy funkce. Všechno je na dobrovolné formě.“

„Právně je regulován až případný přechod pravomocí, pokud se úřad prezidenta uvolní nebo pokud je prezident shledán nezpůsobilým výkonu funkce, na čemž se můžou shodnout obě komory parlamentu.“

Co říká článek 66?

Různé a často i protichůdné informace o zdraví Miloše Zemana ovšem zavdávají důvod k pochybám, jestli je schopen funkce. Za jakých okolností by mohlo dojít na často zmiňovaný článek 66?

„Ten článek a vůbec filosofie jeho konstrukcí vychází ze situací, kdy je prezident třeba v kómatu nebo kdy byl třeba unesen cizí mocí a je jasné, že jeho rozhodování by nebylo dobrovolným aktem hlavy suverénního státu. V takových situacích si dovedu představit aktivaci tohoto článku.“

Jak se může prezident do funkce vrátit?

Pokud by prezidentské pravomoci převzali ústavní činitelé podle zákona, kdyby se pak prezidentův stav zlepšil, jakým způsobem by se mohl do úřadu vrátit?

„Článek 66 říká, že se na tom vyvolání situace, že prezident není schopen vykonávat svůj úřad, musí shodnout obě komory parlamentu. Předpokládám tedy, že i podobným způsobem by došlo i k ukončení tohoto stavu. Ale je to laický pohled, nejsem právník,“ uzavírá politolog.

Další témata rozhovoru: ukradený prezident; neúspěch Pirátů; nepřítomnost pravice v parlamentu; Andrej Babiš v opozici; těžká pozice nové vlády.

Spustit audio

Související