Petr Janyška: Výsledek francouzských voleb bude do poslední chvíle nejistý

19. duben 2022

Rozbíhá se poslední, rozhodující týden francouzské volební kampaně. Ve středu večer se oba kandidáti, Marine Le Penová a Emmanuel Macron, poprvé přímo střetnou, a to v televizním souboji. Ten tradičně přitahuje desítky milionů občanů a doposud vždy ten, kdo v něm uspěl, byl potom zvolen.

Prozatím jsou šance obou kandidátů dosti vyrovnané a nad výsledkem bude až do neděle viset velký otazník. Je to poprvé od druhé světové války, kdy krajní pravice má jistou šanci stanout v čele Francie. Na tom je vidět, nakolik je dnešní Francie vnitřně úzkostná a nespokojená.

Čtěte také

Macron je mírným favoritem, průzkumy posledních dnů mu dávají naději na vítězství o několik procent, některé až o osm. V jeho prospěch hraje mimo jiné to, že je teď, ve chvíli ruského útoku na Ukrajinu, prezidentem a Francouzi jeho počínání vnímají pozitivně a státnicky. Zároveň ale víme, že od de Gaulla se pouze dvěma prezidentům Francie podařilo znovuzvolení.

Marine Le Penová se uchází o post hlavy státu již potřetí. Přesně před dvaceti lety se její otec, zakladatel její strany a po desetiletí hlavní postava francouzské krajní pravice, dostal poprvé do druhého kola, a i když v něm prohrál o celých 82 procent, pro Francouze to byl tehdy šok. Od té doby rodina Le Penovic sofistikovala svou taktiku a zabydlovala se ve veřejném prostoru.

Marine Le Penová v posledních letech výrazně změnila svůj image. Upozadila agresivitu, mírnila tón, nejextrémnější věci za ni říkal náhle se objevivší Eric Zemmour a ona se začala některým jevit jako přijatelná součást politického života. Začala se profilovat jako údajná obhájkyně lidových vrstev proti Macronovi, údajnému představiteli bohatých. Dlouho to sice nebyl její zájem, ale teď vycítila příležitost.

Hlavní témata voleb

Čtěte také

Hlavní témata, která se objeví v posledních dnech kampaně a v televizním střetu, budou jistě: kupní síla obyvatel a zdražování, kdy Macron navrhuje mimo jiné zvýšit minimální důchod na 1100 eur (zhruba 28 tisíc Kč), evropská integrace, jejímž je Macron zastáncem, kdežto jeho soupeřka zaťatou odpůrkyní, náboženská svoboda, kdy Le Penová chce zakázat islámský šátek na hlavách žen na ulici a všude ve veřejném prostoru i zákaz košer masa, důležitého pro židovskou komunitu, klima, kdy Macron chce z ekologie udělat těžiště své příští politiky a Le Penovou nařknul z „klimatoskepticismu“, samozřejmě ruský útok na Ukrajinu, kdy Macron je vnímán jako jasný Putinův odpůrce, kdežto Le Penová jako jeho obdivovatelka chválila anexi Krymu a dostávala od něj finance, situace ve zdravotnictví.

A teprve potom to bude i přistěhovalectví, jež už dnes hlavní body nenese.

Čtěte také

Každý z obou kandidátů se bude snažit bojovat o 20 procent hlasů, jež v prvním kole připadly levici, o hlasy klasické pravice i o mladou generaci, která z velké části v prvním kole absentovala.

Francouzský prezident má daleko širší pravomoci než náš, vláda se například schází u něj v Elysejském paláci a on jí předsedá. Má také pod sebou zahraniční politiku a obranu státu. Proto je jeho zvolení pro Francii i svět tak důležité.

Petr Janyška

Pokud vyhraje Macron, bude Francie dál stát před spoustou problémů včetně často arogantního a netrpělivého prezidenta, ale jeho řešení budou demokratická a kompetentní.

Vyhraje-li naopak Le Penová, bude to znamenat civilizační zvrat a šok jak pro Francii, tak pro Evropu a svět. Francie by se potom mohla stát jakýmsi proputinovským Maďarskem ve velkém.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.