Petr Janyška: V Polsku se lékařští odborníci na covid rozešli s vládou ve zlém

18. leden 2022

Ohledně covidu a strategie, jak mu čelit, má v Polsku premiér k ruce poradní tým, Lékařskou radu. Špičkoví odborníci, samí profesoři, šéfové lékařských kateder či klinik i předseda Sdružení specialistů na nakažlivé choroby. Měli mu analyzovat situaci a zároveň navrhovat opatření. Říkám měli, protože v pátek jich dvanáct z celkových sedmnácti podalo demisi. Do polské společnosti to vyslalo závažný signál: Lékařské kapacity dávají ruce pryč od vládních prohlášení a kroků.

Odstupující jako důvod udali, že jejich doporučení neměla na vládu vliv a že spolupráce s ní se „vyčerpala“. Přeloženo do běžného jazyka to znamená, že vláda nedbá na stanoviska odborníků, ale řídí se politickými a ideologickými, nezřídka populistickými hledisky.

Čtěte také

A že odborníci už dál nehodlají být fíkovým listem a legitimizovat vládní kroky, tedy někdy spíš jejich absenci.

Také jsme takovou chvíli zažili. Co je ale oproti české situaci jinak, je, že odstupující kapacity uvedly i narůstající toleranci vlády vůči těm, kdo popírají nebezpečí covidu a kdo odmítají očkování. Přitom alfou a omegou doporučení Lékařské rady bylo právě očkovat a očkovat a zavést covidpas.

Očkování jako experiment?

Polsko na tom není vůbec dobře. Dvě dávky tam má podle listu Gazeta Wyborcza jen 56 procent všech obyvatel a třetí dávku jen 20 procent. U nás to je podle údajů ministerstva zdravotnictví o dost víc a ve Francii je plně očkovaných třemi dávkami dokonce 90 procent dospělých.

Čtěte také

Problémem Polska je, že vláda se ohledně covidu řídí z velké části podle nálad svého pravicového elektorátu. Polsko se dnes v mnoha ohledech včetně přístupu ke covidu liší od řady států Evropy, vládní tábor tam zahrnuje i poslance, kteří by u nás odpovídali SPD.

A odpůrci očkování mají ve vládním táboře nepřehlédnutelnou pozici. To do té míry, že možná zablokují přijetí zákona, který by dal zaměstnavatelům pravomoc vyžadovat očkování zaměstnanců, s nímž přitom přišla vláda.

Věci šly tak daleko, že se s těmito poslanci odmítajícími vakcíny setkal nejmocnější muž v zemi Jaroslaw Kaczyński, ale nepřesvědčil je. Na něco takového ovšem není zvyklý. Je teď v situaci, kdy se mu kvůli covidu sype část poslaneckého klubu a není jisté, zda návrh zákona projde.

Nejfrapantnějším příkladem tolerance vůči antivaxerům je školní inspektorka krakovského regionu, která veřejně tvrdila, že očkování proti covidu je jen „experimentem“. Není lékařkou, má zato stranickou legitimaci, politické konexe a vhodný profil. Zmíněná Lékařská rada žádala její odvolání, protože podkopává vládní rozhodnutí, vláda ji ale ponechala ve funkci.

Petr Janyška

Na jednání s Jaroslawem Kaczyńským přišli poslanci vládního tábora s různými argumenty. Jedna poslankyně třeba se soškou svatého Ondřeje Boboly, polského jezuity ze 17. století. Prý proto, aby ji patron při jednáních podpořil, a že v závažných rozhodnutích je třeba obrátit se k Bohu. A prý když nedávno přinesli do kaple parlamentu ostatky toho svatého, situace na polsko-běloruské hranici se začala uklidňovat, jak řekla v interview.

Jenže v Polsku zemřelo na covid už sto tisíc osob. A vědecké kapacity mají za to, že vláda nechce na jejich argumenty slyšet.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio