Petr Janyška: V Polsku dostala nejvíc hlasů opozice, vládnout bude Kaczyński

15. říjen 2019

Polské volby ukázaly, že země je stále rozdělena na dva stejně silné tábory a že příkop mezi nimi je ještě hlubší než před čtyřmi lety. 

A že výsledek voleb byl velmi těsný. Vládní straně Právo a spravedlnost (PiS) se podařilo udržet v dolní komoře, Sejmu, většinu, a to šesti křesel. Tedy stejně, jako měla dosud.

Čtěte také

Zároveň se ukázalo, že PiS ztratil většinu v Senátu, což je velké vítězství pro opozici a posun oproti dosavadnímu systému vládnutí Jaroslawa Kaczyńského. Znamená to, že vládní strana už nebude moci přijímat zákony během pár hodin na nočních zasedáních, jak si navykla, ale že se o ně svede úporný boj.

A že Senát, čili opozice, bude mluvit do jmenování členů mediálních a jiných rad, ombudsmana, trochu obdoba naší české situace, ovšem propast mezi oběma tábory je v Polsku daleko hlubší.

Nejvíc hlasů dostal PiS, dokonce nejvíc v historii země. Nějak v našich médiích ale nezaznělo, že víc hlasů než vládní strana obdržel součet tří uskupení opozice, a to o hodně, asi o 4 procenta. Jaroslaw Kaczyński tedy nemá podporu většiny voličů k další proměně země, což je tím spektakulárnější, že v kampani měl k dispozici všechny myslitelné nástroje, hlavně veřejná média.

Proč nezabodovala víc opozice?

Logické by tedy bylo, že by opozice měla většinu v parlamentu. Nebude to ale tak, hlasy se na křesla v Polsku přepočítávají způsobem, který zvýhodňujete stranu, která dostala nejvíc hlasů a opozice startovala jako tři uskupení. Situace trochu jako v USA, kde Trump dostal méně hlasů než Clintonová, ale přepočet mu dal parlamentní většinu.

Čtěte také

Čím to je, že Kaczyński dostal tolik hlasů? Podařilo se mu udat celé kampani tón, je šikovným politikem. Hlavním argumentem, na který lidé slyšeli, je jeho štědrá sociální politika, pravý opak naší ODS nebo TOP 09.

Rodinám dal na každé dítě podporu 3500 Kč měsíčně, důchodcům 14. penzi. Slíbil podstatně zvýšit minimální mzdu, mladým zrušit daně, budovat levné byty. To všechno pod chytrým sloganem 500plus. Největší podporu měl proto u chudých vrstev, rolníků, důchodců.

A tohle bylo mnoha lidem bližší než obava z jeho autoritářství, zpolitizování soudů a státní správy, z konfliktů s Evropskou unií i řada korupčních skandálů, jež se provalily na lidi z jeho okolí.

Čtěte také

Zároveň měl k dispozici těžkou propagandistickou mašinérii, vládní stranu, ministry, prostředky státu, a hlavně veřejná média. Veřejná televize neskrývaně propagovala jeho stranu, její ředitel šel dokonce vzápětí po volbách Kaczyńskému do volebního štábu blahopřát. Opozici představovala jako nepřítele a strašáka. Tvrdila třeba, že pokud vyhraje opozice, přídavek na děti zruší. I když to nebyla pravda.

A potom měl Kaczyński za sebou pochopitelně katolickou církev, která neskrývaně stranu PiS propagovala a strašila invazí jakési ideologie LGBT a rozpadem vlasti, pokud zvítězí opozice.

Kaczyński doufal, že s tolika sociálními sliby a těžkou propagandistickou mašinérií vybojuje daleko víc, než jak to dopadlo. Netajil se tím, že by chtěl změnit ústavu. Takovou většinu ale nemá.

Čtěte také

Proč nezabodovala víc opozice? Je otázkou, zda by nezískala většinu v parlamentu, kdyby šla jako jedna koalice. Lidovci ale nechtěli. Hlavní opoziční strana Občanská platforma nedovedla vtisknout kampani svůj tón, neměla přitažlivý program, reagovala na Kaczyńského a omezila se na hesla o slušnosti, dodržování ústavy, nezávislých soudech, o lepším zdravotnictví.

Nepochopila, že aby získala většinu, musela by přijít i s moderními sociálními programy než Kaczyński. Ten zemi už navykl na dětské přídavky a to si lidé nedají odebrat. A také má slabého necharismatického vůdce.

Překvapením voleb je 8 procent pro lidovce, pro něž to znamená znovuvzkříšení. A především 12 procent pro levici, která tím po čtyřech letech absence vstupuje zase do parlamentu.

Petr Janyška

Ten se tím jistě hodně změní, levice tam vnese témata, která tam čtyři roky nezněla a možná se jí podaří odebrat Kaczyńskému auru dobrodince chudých. Černou můrou je pak 6 procent pro nepředvídatelné sdružení ultrapravicových malých stran Konfederace, které ihned blahopřála německá AfD.

Kaczyńského úspěch u nás vítaly paradoxně strany, odvolávající se na pravicovost. Neumím si ale předtavit, že by po vzoru PiS rozdávaly přídavky na děti nebo třináctou penzi. Stačí jim u PiS jen ideologicky konzervativní rétorika?

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.